Στα γραφεία της νεοσύστατης με τον ν. 4780/2021 (Α΄ 30) Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (ΕΕΒ&Τ) πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕΒ&Τ και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Την ΕΕΒ&Τ εκπροσώπησε η Πρόεδρός της Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης και το ΠΑΔΑ ο Πρύτανής του Παναγιώτης Καλδής, Καθηγητής. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΒ&Τ και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική.
O ρόλος της ΕΕΒ&Τ είναι συμβουλευτικός προς την Πολιτεία σε ερωτήματα που αυτή θέτει, στοχεύει στην διεύρυνση του δημοσίου διαλόγου σε θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής, καθώς και στην εξωτερίκευση των προβληματισμών και συζητήσεων που διεξάγονται στον ελληνικό χώρο της βιοηθικής, πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών της τεχνολογίας με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΒ&Τ παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από τη διαρκή εξέλιξη των επιστημών, εκδίδοντας σχετικές Γνώμες. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς της χώρας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας. Η ΕΕΒ&Τ επικοινωνεί σε διεθνές επίπεδο με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, ομόλογές της επιτροπές κ.λπ., μεριμνώντας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στον προβληματισμό και στη λήψη αποφάσεων στα διεθνή fora. Η ΕΕΒ&Τ έχει και την αρμοδιότητα του συντονισμού των επιμέρους κρατικών επιτροπών βιοηθικής της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε ειδικούς τομείς.
Στo Πρωτόκολλο Συνεργασίας συμφωνήθηκε κοινό πλαίσιο δράσης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
▪ Την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια κ.ά.).
▪ Την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων διεκδίκησης και εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων και έργων με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
▪ Την από κοινού διαμόρφωση δράσεων για την προσέλκυση ερευνητών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών για θέματα ενδιαφέροντος που από κοινού θα συμφωνούνται.
▪ Την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τα σύγχρονα ζητήματα βιοηθικής και τεχνοηθικής.
▪ Την ανάληψη δράσεων για ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος (“future university”)
▪ Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με εκπροσώπους των δύο φορέων ή και τρίτων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, για θέματα ενδιαφέροντος που από κοινού θα συμφωνούνται.
▪ Την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών φοιτητών του Πανεπιστημίου και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών αναφορικά με θέματα βιοηθικής / τεχνοηθικής με την υποστήριξη μελών ή επιστημονικών συνεργατων της ΕΕΒ&Τ.
▪ Την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΕΕΒ&Τ.
▪ Τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/κατάρτισης με χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης και τηλεκπαίδευσης.
▪ Τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων συνεχιζόμενης («δια βίου μάθησης») κατάρτισης.
▪ Τη συμμετοχή στελεχών της ΕΕΒ&Τ στο διδακτικό έργο του Πανεπιστημίου με τη μορφή υλοποίησης εξειδικευμένων σεμιναρίων.
▪ Την ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας και αμοιβαία υποστήριξη των δράσεων εκάστου φορέα.