Διεθνή Συνέδρια Γραφικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Oλοκληρώθηκαν  τα ετήσια επιστημονικά συνέδρια των οργανισμών “iarigai” (International Association of Research Organizations for the InformationMedia and Graphic Arts Industries) και IC (International Circle of Educational Institutes of GraphicMedia Technology and Management) που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω στο διάστημα 19-24 Σεπτεμβρίου 2021. Τα συνέδρια διοργανώθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών – HELGRAMED σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Μέσων Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – GRAPHMEDLAB.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνέδρια αυτά είναι από τα πρώτα παγκοσμίως που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης.

Παρουσιάστηκαν πάνω από 50 επιστημονικές εισηγήσεις, καθώς και οι εξαιρετικά σημαντικές παρουσιάσεις από τους κορυφαίους προσκεκλημένους ομιλητές. Πάνω από 120 επιστήμονες, τεχνολόγοι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και  εκπρόσωποι της βιομηχανίας των γραφικών τεχνών, των  εκτυπώσεων και της συσκευασίας, συμμετείχαν στα δύο συνέδρια και τις σχετικές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία. Περίπου 50 συμμετέχοντες ήλθαν από το εξωτερικό, από περίπου 15 χώρες. 

Τόσο το 47ο ετήσιο συνέδριο του iarigai με τίτλο “Printing in the Digital Era“, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία των γραφικών τεχνών,  την εκτύπωση και τη συσκευασία στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όσο και το 52ο συνέδριο του IC με τίτλο “Print Education – Challenges in an Uncharted World“, με κύριο θέμα την έρευνα και τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση στις γραφικές τέχνες – εκτυπώσεις και την συσκευασία προσδιόρισαν το σύγχρονο πεδίο των εξελίξεων και των καινοτομιών στη βιομηχανία και την έρευνα. 

Αναδείχθηκαν οι τεχνολογίες αιχμής καθώς και η αναγκαιότητα της σύγχρονης εκπαίδευσης στους κλάδους αυτούς, ενώ οι παρουσιάσεις κατέδειξαν το σύγχρονο επιστημονικό, τεχνολογικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό πεδίο των κλάδων μας, σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κυκλική οικονομία και την αειφορία, τη σύγχρονη παραγωγή και το περιβάλλον στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η σύγχρονη βιομηχανία των γραφικών τεχνών,  των εκτυπώσεων και της συσκευασίας στην εποχή μετά τον Covid-19.

Λόγω των περιορισμών λόγω COVID-19 στον αριθμό συμμετεχόντων ανά αίθουσα και στην ύπαρξη ομιλητών και συμμετεχόντων εξ αποστάσεως (Ταϋλάνδη, ΗΠΑ, Κίνα κλπ), οι διοργανωτές αντιμετώπισαν μια σειρά προκλήσεων και ιδιαίτερα στον συντονισμό των διαφορετικών αιθουσών  στις παράλληλες συνεδριάσεις, των εισηγήσεων δια ζώσης και εξ αποστάσεως καθώς και στη μετάδοση των συνεδρίων μέσω videostreaming. Με τον άρτιο συντονισμό και διαχείριση από τα μέλη της “HELGRAMED”  την υποστήριξη  από τους εκπαιδευτικούς της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και με την υποστήριξη των τεχνικών που επιστρατεύθηκαν, τα δύο συνέδρια “έτρεξαν” άψογα, αποσπώντας εξαιρετικά θετικά  σχόλια και τις άριστες εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων στα συνέδρια.

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι φορείς των επιστημών των Γραφικών τεχνών και της συσκευασίας  με την πρωτοπορία της “HELGRAMED” σε συνεργασία με το εργαστήριο “GRAPHMEDLAB” του ΠΑΔΑ, ανέδειξαν την Ελλάδα στο διεθνές πεδίο των κλάδων των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων και της συσκευασίας, με την ικανότητα και την δυνατότητα διοργάνωσης με απόλυτη επιτυχία διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων.

Στη απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση των δύο συνεδρίων συνέβαλαν τα μέλη της “HELGRAMED” του ερευνητικού εργαστηρίου Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών – GRAPHMEDLAB και της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΠΑΔΑ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και την Αντιπρύτανη Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και τους προσκεκλημένους ομιλητές Έλληνες και ξένους, στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς των κλάδων και της βιομηχανίας των γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και συσκευασίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στον ειδικό τύπο των γραφικών τεχνών και της συσκευασίας.

Iδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη συμπαράσταση απευθύνονται στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις των γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και συσκευασίας στην Ελλάδα και φυσικά στους χορηγούς των συνεδρίων.

Από τα συνέδρια και με τις επαφές με τους συναδέλφους επιστήμονες, τους φορείς της έρευνας,  τη βιομηχανία και την εκπαίδευση, προέκυψε το  άμεσο θετικό αποτέλεσμα, για δυναμικές συνεργασίες και ανάπτυξη κοινών έργων σε όλα τα επίπεδα, που ήδη άρχισαν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για όλους (Πτυχιούχους, απόφοιτους και φοιτητές της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εκπαιδευτικούς και συνεργάτες στην Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

Για περισσότερες πληροφορίες για τα συνέδρια και τη HELGRAMED
www.helgramed.grhttps://iarigaiicathens2021.org/hegramed@gmail.gr

Προηγούμενο άρθροH Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων στην Έκθεση “SYMBOLS & iconic ruin” του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Επόμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής