Μια πρωτοποριακή μέθοδο μέτρησης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων εργασίας παρουσίασε το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ειδικότερα το Εργαστήριο Απολύμανσης-Αποστείρωσης – Απομίανσης.
Η συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στην καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αέρα εσωτερικών χώρων, με σκοπό να αναδειχθεί ο βαθμός προσομοίωσης με τον εξωτερικό. Μετρώνται το διοξείδιο του άνθρακα, η σχετική υγρασία ,η θερμοκρασία, το οξυγόνο και οξείδια άνθρακα και αζώτου σε πραγματικές συνθήκες ανθρώπινης δραστηριοποίησης(εν ώρα εργασίας).
Όσο οι τιμές προσεγγίζουν τον εξωτερικό , τόσο μειώνεται η πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του νέου κοροναϊού. Μετά τις μετρήσεις συντάσσεται έκθεση με προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.
Η μέθοδος αρχικά εφαρμόστηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και τελειοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας οργάνωσε τη μέθοδο και την παρουσίασε με επικεφαλής του Τομέα Περιβαλλοντικής Υγείας την Καθηγήτρια κα Σκαναβή.
Στόχος είναι η συγκεκριμένη μέθοδος να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πλήρη «επάνδρωση» κλειστών εργασιακών χώρων μετά τα lockdown.
Συντονιστής της ομάδας Υγιεινολόγων είναι ο Λέκτορας Εφαρμογών κ. Ντελέζος.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος μέτρησης παρουσιάστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή του” ALPHA tv “Σαββατοκύριακο με το Μάνεση”.