Συνεργασία των πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής & Geisenheim για το κρασί

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε μεταξύ του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και του γερμανικού “Hochschule Geisenheim University” (HGU). Οι επικεφαλής από την πλευρά του ΠΑΔΑ, καθηγητής δρ. Ηλίας Κόρκας και δρ. Ευάγγελος Μπερής, ενώ οι επικεφαλής από την πλευρά του “HGU”, dr. Szolnoki και δρ. Δήμκου, συναντήθηκαν από κοινού με τους εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας, του ενημερωτικού κέντρου της “DAAD” στην Αθήνα και του Συνδέσμου Οινοποιών Ελλάδος. Το  πρόγραμμα διάρκειας τριών (3) χρόνων με τίτλο «Μελλοντικές Προκλήσεις στους τομείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας και Οινοποιίας» καλύπτει επίκαιρα ζητήματα της βιομηχανίας οίνου, όπως η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και οι ανάγκες της νέας γενιάς.

Το πρόγραμμα «Πανεπιστημιακές συνεργασίες με την Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, στηρίζει τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Γερμανίας, οι οποίες σκοπό έχουν να προωθήσουν την πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται κάθε τριετία, ενώ η διάρκεια των συνεργασιών διαρκεί εξίσου τρία χρόνια.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαλέξεις, workshops, θερινά και χειμερινά τμήματα, μια ημερίδα και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και επιστημόνων, διασφαλίζοντας έτσι την ευρεία διάδοση γνώσης και ταυτόχρονα την εμβάθυνση σε ερευνητικά ζητήματα βιωσιμότητας και άλλων προκλήσεων του κλάδου. Ο καθηγητής dr. Gergely Szolnoki, επικεφαλής της ομάδας από το “HGU” περιγράφει το πρόγραμμα συνεργασίας ως μοναδικό: «Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδη δομή. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις κορυφώνονται με τα χειμερινά και θερινά τμήματα στο Geisenheim και την Αθήνα, καθώς και με την ημερίδα στο ΠΑΔΑ το 2021. Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί νέα τεχνογνωσία στην αμπελουργία, την οινολογία και την οινοποιία καθώς και να συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα, όπως η γερμανική αγορά οίνου, η κλιματική αλλαγή και ο οινοτουρισμός σε κοινά πάνελ με εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και τη Γερμανία».

Το συνολικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από βιομηχανικούς εταίρους και οινοποιεία από την Ελλάδα και τη Γερμανία αφενός μέσω διαλέξεων και ορθών πρακτικών, ενώ αφετέρου με την παροχή θέσεων πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής. Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και από το ΠΑΔΑ με τη σύμπραξη πολλών καθηγητών και επιστημόνων από διάφορους τομείς του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Η συντονίστρια του προγράμματος “WOW” (Weinbau, Oenologie und Weinwirtschaft) όπως είναι το όνομα της συνεργασίας των Ιδρυμάτων, δρ. Έβελυν Δήμκου, η οποία σπούδασε στο ΠΑΔΑ και ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο “HGU”, γνωρίζει και τα δύο ιδρύματα και βλέπει το τωρινό πρόγραμμα ως μία εξαιρετική ευκαιρία να εδραιωθεί μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Geisenheim και της Αθήνας στον κλάδο της οινολογίας.

Η συντονίστρια του προγράμματος, Δρ. Έβελυν Δήμκου

Επιπροσθέτως, τον Δεκέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα διήμερο, διαδικτυακό σεμινάριο για τις μελλοντικές προκλήσεις στη βιομηχανία οίνου, όπως η αλλαγή του κλίματος και η βιώσιμη παραγωγή και διαχείριση με περισσότερους από 300 Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές. Κορυφαίοι Έλληνες και Γερμανοί καθηγητές και εμπειρογνώμονες από το HGU και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (UNIWA) μίλησαν  για τις μετατροπές που αντιμετωπίζει ο κόσμος του κρασιού και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κρασιού στο εγγύς μέλλον. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικών και γερμανικών κρασιών.

Οι φορείς που συμμετείχαν στο σεμινάριο  πρόκειται να στηρίξουν τη σχεδιαζόμενη ημερίδα στην Αθήνα, κυρίως όσον αφορά στην επικοινωνία της εκδήλωσης προς το κοινό, ώστε να κερδηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα συμμετεχόντων και σημαντικών εταίρων για την επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Προηγούμενο άρθροΗ διεθνής οργάνωση «Εκπαιδευτικοί Ηγέτες Χωρίς Σύνορα» συγχαίρει το ΠΑΔΑ για την ταχέως αναπτυσσόμενη πορεία του
Επόμενο άρθροΕξ αποστάσεως το εαρινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια