Στους φιναλίστ για τα Πανευρωπαϊκά βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική βρέθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο θεσμός του Δημοτικού Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ιλίου, αποτέλεσμα της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τον Δήμο Ιλίου μετά την αποδοχή που είχε στην τοπική κοινωνία, διεκδικεί ένα από τα βραβεία που θα ανακοινωθούν την 11η Μάϊου 2023.
Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική απονέμονται από το 2017 από το Ινστιτούτο Innovation in Politics σε καινοτόμα πρότζεκτ που επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων και ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Οι φιναλίστ αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα πρωτοποριακών πολιτικών πρωτοβουλιών από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Ο κ. Φώτης Μαρκόπουλος, πρώην διευθυντής του Μουσικού Λυκείου Ιλίου και νυν υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου, ο οποίος διακρίνοντας τη δίψα των κατοίκων της περιοχής για μάθηση εισηγήθηκε τη σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ούτως ώστε να δοθεί στους πολίτες ανεξαρτήτως της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου τους ή του επαγγέλματός τους μια δεύτερη ευκαιρία για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
Έτσι, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη διοργανώνονται διαλέξεις από καθηγητές του ΠΑΔΑ, αλλά και προσωπικότητες και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, για πληθώρα θεμάτων των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, των Επιστημών της Υγείας, Οικονομίας και Διοίκησης, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.ά. Κατά το 1ο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.159 αιτήσεις από άτομα και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Οι διαλέξεις γίνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας λογισμικού τηλεδιάσκεψης σε δύο «εξάμηνα», ενώ στο τέλος δίδονται βεβαιώσεις συμμετοχής.
Από την πλευρά του ΠΑΔΑ το έργο υλοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Λέκτορα Εφαρμογών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημήτριο Νόβα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθηγητής Παναγιώτης Καλδής δήλωσε ενθουσιασμένος από την αποδοχή που είχε το έργο τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και από τους 1000 και πλέον πολίτες από 26 χώρες που το ανέδειξαν στους φιναλίστ. Αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος ανταγωνισμός μιας και συμμετείχαν 337 έργα.