Μήνυμα Πρύτανη ΠΑ.Δ.Α. για την Ημέρα Προστασίας Δεδομένων

Το 2006, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε να εορτάζεται η ημέρα προστασίας δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου κάθε έτους. Καθώς τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης, η προστασία τους αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία τους αποτυπώνεται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (2016/679/ΕΕ – General Data Protection Regulation) ο οποίος ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 25 Μαΐου 2018.

O Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Τα προσωπικά δεδομένα γίνονται όλο και πιο σημαντικά για την οικονομία και για την καθημερινή ζωή και θα χρησιμοποιούνται με τρόπους που στο μέλλον δεν θα μπορούμε να φανταστούμε, λαμβανομένων υπόψιν και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. 

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ζητήματα σύγχρονης τεχνολογίας και αναφορικά με τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς οι κανόνες και οι διαδικασίες προστασίας δεδομένων θα αποτελέσουν στο μέλλον τη βάση και την έμπνευση για την επιτυχία πρωτοβουλιών στην καινοτομία και την ανάπτυξη. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποδίδει στα προσωπικά δεδομένα τη σημασία που τους πρέπει – προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του – λαμβάνει όλα τα κατάλληλα σχετικά οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, ακολουθεί και επικαιροποιεί συνεχώς τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση της προτασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η ψηφιακή εποχή βρίσκεται εδώ, με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι καθημερινό στοίχημα, σε επίπεδο οργάνωσης, νοοτροπίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Και σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε όλοι σημαντικό ρόλο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή και συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες του μέλλοντος. 
Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής
Πρύτανης

Προηγούμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ στηρίζει ερευνητικά το έργο των Ελλήνων Διασωστών
Επόμενο άρθροΝέο περιοδικό της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού με σύστημα κριτών