Το ΠΑΔΑ στηρίζει ερευνητικά το έργο των Ελλήνων Διασωστών

Η επιτυχημένη συμμετοχή του ΠαΔΑ μέσω του Eργαστηρίου Δικτύων και Υπηρεσιών Υπολογιστών – CONSERT (Διευθυντής: Καθηγητής Χαράλαμπος Πατρικάκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών) σε ερευνητικά έργα τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη «έξυπνων» τεχνολογιών για διασώστες, στο πλαίσιο του προγράμματος Η2020 συνεχίζεται.

Εκτός από το έργο FASTER (First responder Advanced technologies for Safe and efficienT Emergency Response) το οποίο ολοκληρώνεται το 2022, και στο οποίο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου αναπτύσσουν τεχνολογίες για την επικοινωνία διασωστών και την εύρεση και διάσωση θυμάτων καταστροφών, η ΕΕ ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου RESCUER (first RESponder-Centered support toolkit for operating in adverse and infrastrUcture-less EnviRonments) το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων για την επιχειρησιακή υποστήριξη διασωστών. Η αξιολόγηση του έργου έλαβε το απόλυτο άριστα σε όλα τα κριτήρια (15/15).

Το έργο RESCUER διάρκειας 36 μηνών, περιλαμβάνει τη συμμετοχή 19 εταίρων από όλη την Ευρώπη και διεθνή συμβουλευτική επιτροπή 18 ειδικών, θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 με ποσό ύψους 6,9 εκ. €. Στο πλαίσιο του έργου, η ερευνητική ομάδα του ΠαΔΑ που θα συμμετάσχει σε αυτό, θα αναπτύξει τεχνολογίες για υποστήριξη των αισθήσεων των διασωστών, όπως την όραση και την ακοή μέσω χρήσης αισθητήρων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά θα τους παρέχει και λύσεις για την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων αερίων και την ανίχνευση σημείων ζωής κάτω από χαλάσματα για εγκλωβισμένα θύματα. Επιπλέον, θα εργαστεί για την ανάπτυξη εργαλείων παρακολούθησης των διασωστών σε πραγματικό χρόνο και σε αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες, ενώ θα συμμετάσχει και στoν σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός «μαύρου κουτιού» για κτήρια, το οποίο θα μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους διασώστες κατά τις επιχειρήσεις τους, τόσο για τις συνθήκες που επικρατούν, όσο και παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό των ενεργειών τους.

Οι δράσεις στην κατεύθυνση της έρευνας και ανάπτυξης εργαλείων θα συνεχιστούν, μετουσιώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας σε πρακτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην εκπαίδευση των διασωστών.

Το Εργαστήριο CoNSeRT, είναι σε επικοινωνία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, την μεγαλύτερη και πιο καλά οργανωμένη στην Ελλάδα, για την εγκατάσταση υποδομών υποστηριζόμενων από τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων στον υπό κατασκευή χώρο εκπαίδευσης στις Αφίδνες, με στόχο την δημιουργία ενός τεχνολογικά εξελιγμένου πεδίου εκπαίδευσης σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Η συνεργασία θα αφορά τεχνολογίες δικτύωσης, επικοινωνιών και τηλεμετρίας σε θέματα που σχετίζονται με έρευνα σε ερείπια, μετακίνηση και απεγκλωβισμό σε περιορισμένο χώρο, κίνηση σε μεσαίο και κάθετο πεδίο, εντοπισμό θέσης εντός ερειπίων, χρήση αυτόνομων οχημάτων σε έδαφος (UGV) και αέρα (UAV), κ.ά.

Προηγούμενο άρθροΚαινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
Επόμενο άρθροΜήνυμα Πρύτανη ΠΑ.Δ.Α. για την Ημέρα Προστασίας Δεδομένων