Ισχυρό αποτύπωμα άφησε το ΠΑΔΑ στην 87η ΔΕΘ

Poseidon Team Eco-Racing

Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης περσινής συμμετοχής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετείχε και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου), στη θεματική ενότητα «Αkademia»  (Εκπαίδευση- Έρευνα- Καινοτομία), αφήνοντας ισχυρό το αποτύπωμά του.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην 87η ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού για την ανάπτυξη και προβολή της χώρας, οι άνθρωποι του ΠΑΔΑ είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που συντελείται, που είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας σε αριθμό φοιτητών και το πρώτο πράσινο και ψηφιακό Πανεπιστήμιο της Αττικής. Με τα 27 Τμήματά του καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών, καθώς διαθέτει διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, σύγχρονα εργαστήρια, πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα προγράμματα σπουδών του έχουν λάβει εξαιρετικά αποτελέσματα στις πιστοποιήσεις τους.

Οι ερευνητικές ομάδες που επιλέχθηκαν ενδεικτικά να εκπροσωπήσουν το ΠΑΔΑ με το ερευνητικό έργο, τις εφαρμογές, τις καινοτομίες και τις διακρίσεις τους, που αφορούν τεχνολογίες αιχμής με ζωτική σημασία για την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, ήταν σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών στο περίπτερο που ήταν αφιερωμένο στην εκπαίδευση, αποδεικνύοντας ότι η δυναμική παρουσία του ΠΑΔΑ στον ακαδημαϊκό χάρτη θα ισχυροποιηθεί. Οι ομάδες που είχαν την τιμή να εκπροσωπήσουν το ΠΑΔΑ είναι οι εξής:

  • CONSERT: (εργαστήριο Δικτύων και Υπηρεσιών Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, υπεύθυνος καθηγητής Πατρικάκης Χαράλαμπος): «Συνομιλία με τον «Πλάτωνα» και με τον ψηφιακό μας εαυτό». Το CONSERT παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσα από videos αλλά και μια διαδραστική, σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία με μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει όσον αφορά στη υλοποίηση εξελιγμένων και πιο ανθρωποκεντρικών τρόπων επικοινωνίας. Το πιο σημαντικό όμως ήταν η επίδειξη λύσεων οι οποίες έχουν περάσει το στάδιο της έρευνας και είναι έτοιμες για άμεση χρήση. Για το σκοπό αυτό, ο Τεχνοβλαστός του ΠΑΔΑ «ThinGenious» ο οποίος εξειδικεύεται σε λύσεις και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και συνεργάτες του εργαστηρίου σε ερευνητικά έργα από την Ιταλική εταιρία IGOODI, παρείχαν την αναγκαία υποστήριξη για δύο εντυπωσιακές παρουσιάσεις: Τη συνομιλία με τον Πλάτωνα, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (Large Language Model) εκπαιδευμένου να απαντά μιμούμενο το μεγάλο φιλόσοφο στο πλαίσιο μίας ελεύθερης συνομιλίας, καθώς και τη συνομιλία ενός ανθρώπου με το «ψηφιακό του δίδυμο». Ο τεχνικός Διευθυντής της IGOODI συνομιλούσε σε πραγματικό χρόνο με μία ρεαλιστική αναπαράσταση του εαυτού του σε εικόνα και φωνή, με ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πανεπιστήμιο, την έρευνα στην Τεχνιτή Νοημοσύνη που γίνεται σε αυτό, αλλά και το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Βαθιά Μάθηση, το οποίο από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα δεχθεί τους πρώτους διεθνείς φοιτητές του. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν μεγάλο, ειδικά για τη συνομιλία με τον μεγάλο φιλόσοφο ο οποίος αποτυπώνεται και στο λογότυπο του Πανεπιστημίου μας, δίνοντας κίνητρο για να επαναληφθούν οι παρουσιάσεις σε επόμενες εκδηλώσεις. Όσοι και όσες δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το περίπτερο του ΠΑΔΑ στη ΔΕΘ, μπορούν να δουν τη σχετική δεκάλεπτη παρουσίαση στο Youtube 
  • Poseidon Team Eco-Racing: Η δυναμική αυτή ομάδα συμμετείχε στη ΔΕΘ 2023 με δύο οχήματα που εκπροσωπούν το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σκοπός της ομάδας είναι η μελέτη και η κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων για τους διεθνείς διαγωνισμούς Shell-Eco Marathon και Formula Student. Είναι η μοναδική ελληνική φοιτητική ομάδα που υλοποιεί δύο διαφορετικά project και αποτελείται από 70 προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Μηχανικών με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Στεργίου. Σκοπός της ομάδας από το 2012 ήταν η ιδιοκατασκευή μονοθεσίων οχημάτων που είχαν ως στόχο την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης. Φέτος το Μάϊο η ομάδα συμμετείχε στην πίστα αγώνων Paul Armagnac στο Nogaro της Γαλλίας στην κατηγορία Prototype Battery Electric με επίδοση ρεκόρ, καλύπτοντας απόσταση 507 km με μία κιλοβατώρα! Σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας στο Shell Eco-Marathon, η Poseidon κατασκεύασε φέτος το μονοθέσιο Orion. Με το συγκεκριμένο όχημα, η ομάδα έκανε την παρθενική της εμφάνιση στον διεθνή αγώνα Formula Student και συγκεκριμένα στο Formula Student East μετά από επιτυχή θεωρητική δοκιμασία. Το πρωτοεμφανιζόμενο όχημα Orion έκλεψε τις εντυπώσεις των κριτών τόσο εντός όσο και εκτός της πίστας του Hungaroring, δίνοντας στην ομάδα την 6η θέση στο αγώνισμα του Engineering Design και τερματίζοντας το δύσκολο αγώνισμα του Endurance στην 5η θέση, παρά το πολύ χαμηλό budget το οποίο καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγούς. Οι φοιτητές της ομάδας έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα project στο οποίο εφαρμόζουν σε πρακτικό επίπεδο τις γνώσεις που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οργανωμένοι σε υποομάδες με οριζόντια επικοινωνία και άριστη ομαδική εργασία, υλοποιούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο κατασκευές τεχνολογίας αιχμής αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία.

Poseidon Team Eco-Racing:

  • SOCRATES (Society for Organizations Cartography Remote sensing / Road design and Applications using Technology / Transport Engineering on Earth and Space) -https://socrates.uniwa.gr/: Παρουσίασε τις ερευνητικές δραστηριότητες του σε όλο το χώρο της Γεωπληροφορικής με έμφαση στα Συστήματα Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΕΑ). Τα επανδρωμένα drones μπορεί να αποτελέσουν μια λύση στις μετακινήσεις στον αστικό χώρο (Urban Air Mobility), και όχι μόνο. Επίσης παρουσιάστηκε στο κοινό της έκθεσης και η πρώτη Δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή Χειριστών / Remote Pilots του ΠΑΔΑ (DOMINATE – Drones Mission Design and Data Process) -https://dominate.uniwa.gr/. Τα οφέλη από την χρήση ΣμηΕΑ είναι πάρα πολλά και σε μεγάλο αριθμό επαγγελματικών χώρων. Τα σχόλια από τους πολυάριθμους επισκέπτες ήταν πολύ θετικά τόσο για την πρώτη Δημόσια σχολή Χειριστών ΣμηΕΑ όσο και για την ανάπτυξη επανδρωμένων drones από το ερευνητικό εργαστήριο SOCRATES. Όλα τα παραπάνω καθώς και μια σειρά εφαρμογών των ΣμηΕΑ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών αναλύθηκαν και στο πλαίσιο τριών ομιλιών από τον Καθηγητή Δήμο Πανταζή, Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου και της Σχολής Χειριστών του ΠΑΔΑ.
  • TALOS UVS Η ερευνητική αυτή ομάδα υπάγεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Υπολογιστικών και Ενσωματωμένων Συστημάτων, IoT και Βελτιστοποίησης (Computing and Embedded Systems, IoT and Optimization, https://cesio.uniwa.gr/), του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Βογιατζή. Η ομάδα TALOS ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων και τις σύγχρονες εφαρμογές που τα περιβάλλουν. Τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα (UAVs) είναι ένα ισχυρό εργαλείο που συμβάλλει στην επίλυση προκλήσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, προωθώντας παράλληλα την επιστημονική έρευνα και την κοινωνική ανάπτυξη. Στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας, τα UAVs επιτρέπουν την παρακολούθηση της φύσης και του περιβάλλοντος με μοναδικό τρόπο, παρέχοντας ακριβή δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, την εξέλιξη του κλίματος, και την προστασία των ειδών. Στον κοινωνικό τομέα, καινοτομούν στη βελτίωση των υποδομών και των διανομών, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο παράδοσης. Επιπροσθέτως, ευρεία χρήση παρατηρείται στη γεωργία, όπου τα μη επανδρωμένα επιτηρούν, συντηρούν και επικουρούν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Τέλος, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως φυσικές καταστροφές, παρέχοντας γρήγορη αξιολόγηση της ζημιάς και βοηθώντας στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά, η τεχνολογία των UAVs έχει επαναπροσδιορίσει πολλούς τομείς της κοινωνίας και της έρευνας, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην σύγχρονη εποχή. Η παρουσία της ερευνητικής ομάδας TALOS UVS στην 87η ΔΕΘ έδωσε το έναυσμα στην ομάδα να παρουσιάσει την τεχνολογία των drones, των συστημάτων, και των εφαρμογών που τα απαρτίζουν. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, όπως επίσης και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ομάδες διάσωσης και επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με τη χρήση τέτοιων συστημάτων, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις και εξέφρασαν προτάσεις και ιδέες, συμμετέχοντας ενεργά στη βελτίωση τέτοιων συστημάτων. Η ομάδα TALOS UVS και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής απέσπασε πολλά εύσημα για τη συνεχή ενασχόληση του με τεχνολογίες αιχμής.
  • Συσκευή UVC ULTRAPURE Παράλληλα, στο εκθεσιακό περίπτερο του ΠΑΔΑ, παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο της πρώτης εταιρείας ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΣ, UVITRONICS ΙΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,  η νέα συσκευή UVC ULTRAPURE που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον καθηγητή Γιώργο Νικολαΐδη. Αναφέρθηκαν ενδεικτικά αποτελέσματα πειραμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπου ελέγχθηκε η απόδοση της συσκευής με μετρήσεις μείωσης του μικροβιακού φορτίου σε πραγματικό χρόνο : α)σε μικρό εργαστήριο φοιτητών του Πανεπιστημίου (85 m3, μείωση κατά 75% σε 60 λεπτά), β) σε βαγόνι του Αττικό Μετρό (100 m3, μείωση κατά 93% σε 30 λεπτά), γ) στην ΜΕΘ COVID 19 του Γενικού Νοσοκομείου «ΛΑΙΚΟ» (85 m3, μείωση κατά 70% σε 60 λεπτά, με την παρουσία ασθενών). Η UVITRONICS είναι εγγεγραμμένη  στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων από τις 6 Ιουνίου 2023, ενώ το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως υπερήφανος υποστηρικτής (νομικά θέματα/IP και financing) συγχαίρει την αξιόλογη αυτή ερευνητική ομάδα για το έργο της και τις επιτυχίες της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης υπήρχε άρτια καταρτισμένη ομάδα Καθηγητών και Διοικητικών καθώς και ερευνητικές ομάδες φοιτητών στοχεύοντας στην πληρέστερη  ενημέρωση του κοινού, τόσο μέσα από τη δια ζώσης επικοινωνία  όσο και μέσα από τη διανομή πληροφοριακού υλικού του πανεπιστημίου  στους ενδιαφερόμενους.

    Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παρουσία του ΠΑΔΑ στην  87η  ΔΕΘ μπορείτε να  παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο και να δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το Ερευνητικό Πρόγραμμα EDUSEISMARTTEC με τη συμμετοχή και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ
Επόμενο άρθροΟ Πρόεδρος της ΕΘ.Α.Α.Ε. Π. Μήτκας απένειμε τις Πιστοποιήσεις Ποιότητας σε 17 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΠΑ.Δ.Α