Ευρωπαϊκή Ημερίδα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας στα Σχολεία Well@School

Με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ευανθίας Σακελλάρη του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα: «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας στα Σχολεία».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής συνεχάρη τους  διοργανωτές και ιδίως την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευανθία Σακελλάρη για την πρωτοβουλία της και το συστηματικό έργο της με διεθνείς διαστάσεις στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας στα σχολεία και τόνισε την συνεχή διαθεσιμότητα του ΠΑΔΑ στην ανάδειξη σχετικών καλών πρακτικών. 

 Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών «Γιάννης Κυριόπουλος» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ Well@School.

Το έργο Well@School αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια ανάπτυξης γνώσεων και πρακτικών με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας με τη χρήση ψηφιακών μεθόδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες που θα εργαστούν στα σχολεία ή συνεργάζονται μαζί τους για την προαγωγή υγείας της σχολικής κοινότητας και έρχεται να καλύψει τις ανάγκες και τις προκλήσεις σε θέματα ψυχικής υγείας και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση.

Στο έργο συμμετέχουν πέντε Ευρωπαϊκά Τριτοβάθμια Ιδρύματα από Φινλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Βουλγαρία και από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου που προέκυψαν τόσο από τη συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας όσο και από τη συλλογή ποιοτικών δεδομένων μέσω των ομάδων εστίασης που υλοποιήθηκαν και στις πέντε χώρες εταίρους. Αυτά οδήγησαν στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου (framework) και καθοδήγησαν την ανάπτυξη του διαδικτυακού μαθήματος. Επίσης, παρουσιάστηκε το διαδικτυακό μάθημα, που αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα Moodle, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία ενός εγχειριδίου, ως πρακτικού οδηγού,  για το εκπαιδευτικό υλικό. 

Η προσέλευση των ενδιαφερομένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία με περισσότερα από 120 άτομα να συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προερχόμενοι τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από το χώρο της υγείας.

Το υλικό του έργου Well@School θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://wellatschool.turkuamk.fi/
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)

Προηγούμενο άρθροΈκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φως και Άγιον Όρος»
Επόμενο άρθροΣτο ΠΑΔΑ το μεγαλύτερο έργο δικτύωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των πληροφοριακών συστημάτων 20 Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών