Διεθνής διάκριση σε ερευνητική ομάδα του ΠΑΔΑ και του Παν. Πατρών

To Βραβείο Έρευνας για το Nερό (“Water Research Prize”) στo πλαίσιo του Παγκοσμίου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2020 (“World Architecture Festival, WAF”) κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με πολλές υποψηφιότητες με ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο, απονεμήθηκε σε διαδικτυακή τελετή στις 2 Δεκεμβρίου σε τριμελή ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Τα δυο μέλη της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν: η Καθηγήτρια Κατερίνα Λιάπη (επιστημονική υπεύθυνος) από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και η υποψήφια διδάκτωρ Κύρα Παπανικολάου.
Μέλος της ομάδας από το ΠΑΔΑ ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννης Συμπέθερος. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 στερλινών, με χορηγό τη “GROHE” ως υποστήριξη υλοποίησης της ερευνητικής πρότασης.

Το αντικείμενο της πρότασης ήταν η ανάπτυξη ενός αναρτώμενου, αρθρωτού και ελαφρού συστήματος πρόσοψης κτηρίων για δροσισμό μέσω εξάτμισης, με τη χρήση αποθηκευμένου νερού βροχής. Μερικά από τα σχόλια των κριτών ήταν: «…η βραβευθείσα πρόταση χρησιμοποιεί ένα έξυπνο συνδυασμό περιβαλλοντικού σχεδιασμού και σχεδιασμού προϊόντος, και προωθεί με ουσιαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα … αποφασίσαμε ως κριτική επιτροπή ότι αυτή η πρόταση ήταν άξιος νικητής επειδή εκμεταλλεύεται τον πολύτιμο υδατικό πόρο με δημιουργικό τρόπο και προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω μιας οπτικά εντυπωσιακής πρόσοψης».

Να σημειωθεί, ότι η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής ασχολείται γενικότερα με θέματα αστικής υδρολογίας και βιώσιμης διαχείρισης νερού βροχής σε αστικά οικοδομικά τετράγωνα με στόχο τη βελτίωση του αστικού υδρολογικού κύκλου και μικροκλίματος, προωθώντας έτσι τον σχεδιασμό που σέβεται τον υδρολογικό κύκλο (“water sensitive design”) και οδηγεί σε πόλεις που σέβονται το νερό (“water sensitive cities”), με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ και το Ίδρυμα Ωνάση. Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο στην ακόλουθη διεύθυνση:
https://researchprogramme.worldarchitecturefestival.com/2020-winner

Προηγούμενο άρθροΓυναίκες στην Ερευνα και την Επιστήμη
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο: «Το Σχολείο της Συμπερίληψης: Πραγματικότητα και Προοπτικές»