Πρωτοποριακή μέθοδος μέτρησης της ποιότητας του αέρα από το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας

Μια πρωτοποριακή μέθοδο μέτρησης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων εργασίας παρουσίασε  το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ειδικότερα το Εργαστήριο Απολύμανσης-Αποστείρωσης – Απομίανσης.
Η συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στην καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αέρα εσωτερικών χώρων, με σκοπό να αναδειχθεί ο βαθμός προσομοίωσης με τον εξωτερικό. Μετρώνται το διοξείδιο του άνθρακα, η σχετική υγρασία ,η θερμοκρασία, το οξυγόνο  και οξείδια άνθρακα και αζώτου σε πραγματικές συνθήκες ανθρώπινης δραστηριοποίησης(εν ώρα εργασίας). 
Όσο οι τιμές προσεγγίζουν τον εξωτερικό , τόσο μειώνεται η πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του νέου κοροναϊού. Μετά τις μετρήσεις συντάσσεται έκθεση με προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.
Η μέθοδος αρχικά εφαρμόστηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και τελειοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας οργάνωσε τη μέθοδο και την παρουσίασε με επικεφαλής του Τομέα Περιβαλλοντικής Υγείας την Καθηγήτρια κα Σκαναβή. 
Στόχος είναι η συγκεκριμένη μέθοδος να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πλήρη «επάνδρωση» κλειστών εργασιακών χώρων μετά τα lockdown. 
Συντονιστής της ομάδας Υγιεινολόγων είναι ο Λέκτορας Εφαρμογών κ. Ντελέζος.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος μέτρησης παρουσιάστηκε  και στην τηλεοπτική εκπομπή του” ALPHA tv   “Σαββατοκύριακο με το Μάνεση”. 

Προηγούμενο άρθροΕρευνητικό Κέντρο του ΠΑΔΑ στο ΓΝΜ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Επόμενο άρθροΝέα διεθνής ανάδειξη του ΠΑΔΑ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης