Skyros Project και Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών

Στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί μια πρότυπη κοινότητα, γνωστή με το όνομα SKYROS PROJECT. Για 7η χρονιά, κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί η μοναδική και πρωτοπόρος Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, η οποία έχει ως στόχο την εκπαιδευτική υποστήριξη όλων όσων θέλουν να προωθήσουν σε πραγματικές συνθήκες “υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και να διασφαλίσουν την ποιότητα στη δημόσια υγεία”.

Φέτος οι σαράντα επιλεγμένοι, με αυστηρά ανταγωνιστικές διαδικασίες, εκπαιδευόμενοι, έφτασαν στην Θερινή Ακαδημία στο νησί της Σκύρου, με την αγωνία όχι μόνο να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν πόστα «περιβαλλοντικών πρεσβευτών» ΑΛΛΑ να βρουν πυξίδα περιβαλλοντικής αισιοδοξίας για την ίδια τους την καθημερινότητα!
Το SKYROS PROJECT είναι γέννημα της συνεργασίας μεταξύ δύο δημόσιων φορέων.

Η «χρυσή» αυτή συνεργασία εμπλέκει την Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας (του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας), ερευνητικό φορέα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας), τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.
Συν-Ιδρυτές και επικεφαλής του Skyros Project είναι η κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Η ίδρυση του Skyros Project εισάγει ένα νέο τρόπο πρακτικής άσκησης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται ενώ εκπαιδεύουν άλλους, προωθώντας υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το πολυβραβευμένο λιμάνι της Λιναριάς γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης υγείας. Στο πρόγραμμα αυτό η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες, σε ένα χώρο όπου το περιβάλλον και οι παροχές για τους επισκέπτες του έχουν ταξιδέψει το μήνυμα ότι το λιμάνι της Σκύρου είναι κορυφαίος θαλάσσιος προορισμός.

Οι εκπαιδευόμενοι είναι προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί από μια πληθώρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι διαφόρων πτυχών του υγειονομικού συστήματος, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, νέοι και λιγότερο νέοι, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ με μεράκι και δίψα απορροφούν ερεθίσματα από τις δράσεις της μοναδικής θεσμοθετημένης Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στην χώρα μας. Οι Απόφοιτοι της Ακαδημίας, επιστρέφοντας στην δική τους κοινότητα κάνουν την διαφορά επενδύοντας στο να ακουστούν ηχηρά οι φωνές μας στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στη Λιναριά λοιπόν, το μικρό και πανέμορφο λιμάνι της Σκύρου, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι από διάφορα μέρη του κόσμου άνθρωποι με ένα κοινό: την αγάπη τους για το περιβάλλον και την υγεία καθώς και τη λαχτάρα τους να μάθουν να τα προστατεύουν σωστά ώστε στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις δικές τους παρέες, κοινότητες, πολιτείες και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρεσβευτές σε κάθε γωνιά της γης.
Το φετινό καλοκαίρι στις δράσεις του Skyros Project (θαλάσσιο και τουριστικό παρατηρητήριο, παιδική περιβαλλοντική κατασκήνωση, sea-cinema, άσκηση στη φύση, διαλέξεις, internship) προστέθηκε και το Trash Art με δημιουργίες ψηφιδωτών! Την ομάδα που το στηρίζει την απαρτίζουν μέλη της ερευνητικής ομάδας της Καθηγήτριας Σκαναβή με επικεφαλής εμπνευστή και δημιουργό τον Υποψήφιο διδάκτορα Γιάννο Θεοδούλου.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείο Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «Ως Πρόεδρος του Λιμένα Σκύρου επιθυμώ και πράττω ανάλογα ώστε κάθε φιλο-περιβαλλοντική δράση να εκφράζεται, να παραδειγματίζει και να ευαισθητοποιεί την κοινωνία.
Το λιμάνι δεν είναι μόνο τα πλοία, τα αλιευτικά και τα τουριστικά σκάφη. Είναι μία ελεύθερη ζώνη που συναντιούνται πολιτισμοί, τάσεις, και νοοτροπίες».
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή τονίζει ότι «η ομάδα του προγράμματος Σκύρος, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία νέων πρότυπων συμπεριφοράς, τα οποία συνοδοιπορούν με το φυσικό περιβάλλον και εμπλέκουν μέχρι και την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης». Με αυτό τον τρόπο, το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο είναι ο φορέας που φιλοξενεί μόνιμα το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών, μέσω της βιωματικής μάθησης αποδεικνύει πως με δημιουργική φαντασία και επένδυση είναι δυνατή η καλλιέργεια «οικολογικού ήθους» του κάθε πολίτη.

Φέτος τo καλοκαίρι 2021, η Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, που προσφέρεται μέσα από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠαΔΑ, πραγματοποίησε τα μαθήματα εν πλω διασχίζοντας τις όμορφες ακτές που περιβάλλουν το νησί της Σκύρου και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει προσωπική δέσμευση ακόμα και οι δημόσιοι φορείς μπορούν να κάνουν την ΔΙΑΦΟΡΑ! Ένα μικρό ΛΙΜΑΝΙ σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας μας χαράζει την πορεία προς την «ΟΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ με συνταγή…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!».

To Skyros Project και το Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου, έχουν διεθνώς αξιολογηθεί και διακριθεί, αριθμώντας σχεδόν 30 βραβεία πρωτιάς και χρυσά, υπενθυμίζοντας ότι η οι καλές πρακτικές μπορούν αν γίνουν τρόπος ζωής!
Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ στο http://skyrosproject.uniwa.gr

Προηγούμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ συγχαίρει την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης για την Ολυμπιακή Αργυρή Βράβευση και ιδιαίτερα τους φοιτητές του Ζερδεβά Μανώλη και Γκιουβέτση Κωνσταντίνο
Επόμενο άρθροΕυχαριστήρια επιστολή της Υπουργού Παιδείας στον Πρύτανη του ΠΑΔΑ