«Εφαρμοσμένες καινοτομίες στον αυτισμό. Εκπαιδεύοντας την κοινότητα»

Μια σημαντική ημερίδα με θέμα τον αυτισμό διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο την παρουσίαση μεθοδολογιών, τεχνικών και τεχνολογικών καινοτομιών που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλους τους δυνητικούς αποδέκτες (οικογένειες με άτομα στο φάσμα του αυτισμού, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, κ.λπ.).

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν από την Καθηγήτρια κα Μπαρμπούνη Αναστασία τα πλέον επίκαιρα θέματα σχετικά με τον αυτισμό, όπως οι σχέσεις στην οικογένεια, το φλέγον θέμα της κοινωνικοποίησης των ατόμων στο φάσμα, κ.ά.
Παρουσιάστηκαν επίσης, από τον Αν. Καθηγητή κ. Κουμπούρο Ιωάννη καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών στο φάσμα με ιδιαίτερη έμφαση στην εξατομίκευσή τους στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθώς και την Ελληνική Εταιρία Δημόσιας Υγείας. Όπως τόνισαν οι διοργανωτές κ.κ. Μπαρμπούνη Αναστασία και Κουμπούρος Ιωάννης, οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία στην εν λόγω θεματολογία, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην πρωτοποριακή διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη και να μπορέσουν να υιοθετήσουν άμεσα τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν σημαντική θεματολογία που σχετιζόταν με την σημασία της διατροφής και το μικροβίωμα, την ψυχολογία των ατόμων στο φάσμα, τις επιπτώσεις στην οικογένεια, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, κ.ά.
Η αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών αποτέλεσε εξίσου ιδιαίτερο μέρος της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές για την εκπαίδευση των παιδιών στο συλλαβισμό, την ανάγνωση, αλλά και η χρήση των κοινωνικών ρομπότ για την εκμάθηση των συναισθημάτων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σημαντικοί προσκεκλημένοι από διάφορους χώρους, όπως ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου με έντονη δράση στον χώρο, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Χαράλαμπος Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Καλδής. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές κ.κ. Κυμπουρόπουλος και Παπανικολάου ανέπτυξαν φλέγοντα θέματα στον χώρο που άπτονται της επίσημης πολιτικής για την στήριξη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, της συμπερίληψης, κ.ά.
Οι ομιλίες άγγιξαν το κοινό και έφεραν στο φως σημαντικά και πρακτικά θέματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλο ενθουσιασμό και με την υπόσχεση πως όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ποικίλα θέματα που άπτονται του φάσματος του αυτισμού.
Πολύ σημαντική η παρουσία και η ευαισθητοποίηση του πλήθους των νέων ανθρώπων που συμμετείχαν.
Για μια ακόμη φορά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία σε τόσο ευαίσθητα θέματα μεταφέροντας γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Προηγούμενο άρθροTo ΠΑΔΑ συμμετέχει στο Δίκτυο “GNΩSI” για την Υποστήριξη και Προώθηση Της Ερευνητικής Καινοτομίας και αναπτύσσει Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας
Επόμενο άρθροΣτο ΠΑΔΑ και τη σύμπραξή του η επιμόρφωση 7.500 εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών ειδικοτήτων ΕΠΑΛ και κατάρτισης ΙΕΚ