Έρευνα και Μελέτες για τον εθισμό των νέων σε αλκοόλ, καπνό, τυχερά παιγνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές

Οι νέοι σε όλον το κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις που προέρχονται από το οικογενειακό, το φιλικό, το κοινωνικό και το επαγγελματικό περιβάλλον τους αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ. Πολλές από αυτές είναι καλοπροαίρετες και χρήσιμες και δημιουργούν άμιλλα και συναγωνισμό θέτοντας καλούς και υψηλούς στόχους. Άλλες όμως είναι επιβλαβείς και επικίνδυνες· τέτοιες είναι οι προτροπές από “γνωστούς” και “φίλους” ή από τη διάθεση των ίδιων των νέων να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να ανακαλύψουν “νέους κόσμους”, νέες χαρές και απολαύσεις. Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς, είτε λόγω αδιαφορίας και απάθειας ή άγνοιας είτε αντίθετα, λόγω υπερπροστατευτισμού, τους κατευθύνουν στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων, πολλά από τα οποία τους οδηγούν σε καταστροφικούς εθισμούς όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιγνίδια, οι ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα.

Για διερεύνηση και αριθμητικοποίηση των επικίνδυνων αυτών εθισμών, ομότιμος καθηγητής του ΠΑΔΑ, συνεργάτες του και ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διενήργησε την παρούσα έρευνα και εκπόνησε τη συνακόλουθη μελέτη ανίχνευσης τόσο των αιτίων όσο και της τάσης και έντασης τεσσάρων από αυτά τα φαινόμενα.

Η μελέτη και η συμπερασματολογία της είναι αριθμητική και μαθηματική και σε καμμιά περίπτωση ψυχολογική ή/και κοινωνιολογική ανάλυση. Όπου έγιναν τέτοιες αναφορές, αυτές είναι σκέψεις κοινωνικοποιημένων ανθρώπων, γονέων και εκπαιδευτικών και σε καμμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τον ψυχοκοινωνικό τομέα.

Διενεργούνται ήδη τρεις νέες έρευνες και οι μελέτες τους θα αναρτηθούν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος· οι μελέτες αφορούν: α) Πρόωρη εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, β) Βία και εκφοβισμός στην Ελλάδα και, γ) Εθισμός στα ναρκωτικά.

Έρευνα “Εθισμός στο αλκοόλ”
Έρευνα “Εθισμός σε καπνικά προϊόντα”
Έρευνα “Εθισμός σε τυχερά παιγνίδια”
Έρευνα “Εθισμός σε ηλεκτρονικές συσκευές”