Επίτιμος Καθηγητής του ΠΑΔΑ ο Χρίστος Παπαδημητρίου

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Γεώργιος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, Δημήτριος Μάγος

Σε εγκάρδιο κλίμα το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στις 29/6, αναγόρευσε σε Επίτιμο Καθηγητή, τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής και πρωτοπόρο ερευνητή στον τομέα της Υπολογιστικής Πολυπλοκότητας, καθηγητή του Columbia University, Χρίστο Παπαδημητρίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσόρισε τον Χρήστο Παπαδημητρίου στην ακαδημαϊκή οικογένεια του ΠΑΔΑ, υπογραμμίζοντας ότι η αποδοχή της πρότασης αναγόρευσης εκ μέρους του, αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Καλδής, στην προσφώνησή του, επικεντρώθηκε και στην καλλιτεχνική διάσταση της προσωπικότητας του τιμώμενου και ανέδειξε τις κοινωνικές ευαισθησίες που τον διακατέχουν, στοιχεία που συμπληρώνουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του επιστήμονα Παπαδημητρίου και εξασφαλίζουν στην επίδραση που ασκεί, πολυδιάστατο αποτύπωμα.
Στην προσφώνησή του ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Γεώργιος Ιωαννίδης, σημείωσε ότι σήμερα στο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στη Σχολή Μηχανικών εντάσσεται ένα εκλεκτό και αξιοζήλευτο μέλος της εγχώριας και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή πορεία του τιμώμενου στην Ελλάδα και στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής (Harvard, MIT κ.α), υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή μέρα θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Σχολής και των Ιδρυμάτων που διδάσκει ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του ιδίου και των μελών του τμήματος, για την ένταξη στην οικογένεια του τμήματος ενός ακαδημαϊκού και επιστήμονα με διεθνή εμβέλεια, τονίζοντας ότι η αποδοχή της πρότασης εκ μέρους του, συνιστά η ίδια εξαιρετική τιμή προς το τμήμα, το οποίο εργάζεται με σκοπό τη μόρφωση φοιτητών που θα επιδράσουν στις μελλοντικές εξελίξεις. Ο κ. Βογιατζής ευχαρίστησε θερμά τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητή Αθανάσιο Σπυριδάκο και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ισαάκ Βρυζίδη για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της αναγόρευσης.

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου ανάμεσα στα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Δημήτριος Μάγος, ο οποίος είχε αναλάβει την Πρόταση Αναγόρευσης του Χρίστου Παπαδημητρίου προς τη Συνέλευση του τμήματός του, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του τιμώμενου, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτότυπης έρευνας, η οποία και δημοσιεύεται στα διεθνή περιοδικά υψηλότερου κύρους. Σημείωσε ότι ο τιμώμενος έχει βασικές ερευνητικές συνεισφορές στα πεδία της Βιολογίας και της Θεωρίας της Εξέλιξης, των Οικονομικών και της Θεωρίας Παιγνίων – υπήρξε από τους θεμελιωτές της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων – της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ρομποτικής, των Δικτύων και του Internet και τελευταία στη μελέτη του Ανθρώπινου Εγκέφαλου. Η δραστηριότητα του Χρίστου Παπαδημητρίου δεν είναι μόνο ερευνητική, πρόσθεσε, καθώς ο ίδιος έχει διδάξει, καθοδηγήσει και εμπνεύσει επιστήμονες διεθνούς κύρους οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους στελεχώσει τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει, επίσης, τιμηθεί με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπαδημητρίου ανέφερε ότι αφενός είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττική, αφετέρου θα φέρει αυτόν τον τίτλο με περηφάνεια και θα τον περιβάλλει με πολύ αγάπη, ακριβώς όπως του έχει αποδοθεί. Ο τιμώμενος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι προσβλέπει να βρίσκεται συχνά στην οικογένεια του ΠΑΔΑ και ότι το έργο του θα επικεντρωθεί πλέον στο πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
(Φωτογραφίες: Έφη Περιβολάρη)

Προηγούμενο άρθροΑιχμαλωτίζοντας το χρόνο
Επόμενο άρθροConfucius Institute στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής