Ειδικό αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο ΠΑΔΑ ως πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της χώρας

Ειδικό αφιέρωμα στις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκανε το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο αφιέρωμα φιλοξενεί την τοποθέτηση του Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή.

Ακολουθεί το αφιέρωμα:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:  Το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της Ελλάδας

Του Κώστα Βουτσαδάκη 
Νέες πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) στον τομέα των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναγγέλλει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής.

Το Ίδρυμα μετατρέπεται σε πρώτο “Πράσινο Πανεπιστήμιο” με: 
τη λειτουργία σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ),
την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, 
τη χρήση ηλεκτρικού λεωφορείου  &
τη δραστηριοποίηση στον χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων.

Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιος Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη του Ιδρύματος την προσφορά σύνδεσης που ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξή του σε πρώτο “Πράσινο Πανεπιστήμιο” στη χώρα.

Η προσφορά παραδόθηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Διαχειριστή, στην οποία παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, καθώς και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΠΑΔΑ Ιωάννης Καλδέλλης.

Ο κ. Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη την προσφορά σύνδεσης για ένταξη της ιδιοπαραγόμενης από το Πανεπιστήμιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ετσι θα γίνεται συμψηφισμός της ιδιοπαραγωγής με την κατανάλωση του πανεπιστημίου (διαδικασία virtual metering).

Η κα Σδούκου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ένα Πανεπιστήμιο καταφέρνει μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού  Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, να επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας, απελευθερώνοντας έτσι κονδύλια για άλλες χρήσεις ενώ θα συμβάλει και στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως ενός σημαντικού πυλώνα έρευνας και καινοτομίας.

Ο κ. Καλδής ευχαρίστησε τον κ. Μάνο για την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης του Πανεπιστημίου και αμφότεροι συμφώνησαν σε περαιτέρω αμοιβαία συνεργασία. Ενημέρωσε δε ότι το ΠΑΔΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος νέας γενιάς, για την κάλυψη των λοιπών ενεργειακών του αναγκών.  

Ο κ. Μάνος από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει γυρίσει σελίδα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το σύνολο του 2019, έχει ήδη ανταποκριθεί σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο Δίκτυο (τόσο σε ισχύ όσο και σε πλήθος) και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών καινοτόμων έργων. Επεσήμανε ακόμα πως ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προσφοράς σύνδεσης για ένα ακόμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα  έργο. Αυτό αφορά στην ταυτόχρονη σύνδεση πλήθους μικρών σταθμών ΑΠΕ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην Αμφιλοχία. 

Να σημειωθεί ότι το ΠΑ.Δ.Α λειτουργεί ιδιόκτητο σταθμό Συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ ισχύος 600 kWe υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών του ΠΑΔΑ & Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Καλδέλλη. Ο σταθμός χρησιμοποιεί για καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο έχει υψηλότερη απόδοση και μειωμένες -σε συγκρίσει με άλλα συμβατικά καύσιμα- εκπομπές ρύπων. Η συμπαραγωγή καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των τριών Πανεπιστημιουπόλεων του Ιδρύματος.

Ο σταθμός, παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρική και θερμική/ψυκτική ενέργεια που αξιοποιούνται για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης στις εγκαταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα μειώνει σημαντικά τις δαπάνες, καθίσταται λιγότερο ενεργειοβόρο, επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνολική απόδοση και καθίσταται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο βαθμός απόδοσης των μονάδων συμπαραγωγής υπερβαίνει το 80% με αποτέλεσμα να προκαλείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό περίπου 35%.

Όπως επισημαίνει ο Πρύτανης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνεται προσπάθεια κάλυψης των υπόλοιπων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας σύγχρονων φωτοβολταϊκών συστημάτων και τονίζει επί λέξει ότι, «στη λογική της οικολογικής πορείας του ΠΑΔΑ, το Ίδρυμα διαθέτει ένα «καθαρό» λεωφορείο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και το οποίο είχε  παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του  Eco-Fest 2020, μια διοργάνωση αφιερωμένη στις πράσινες πόλεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση, όπου μάλιστα, το επισκέφθηκε και ενημερώθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Ακόμη, το ΠΑΔΑ, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσανατολίζεται στην ενεργό είσοδο στον ευρύτερο τομέα των ΑΠΕ και στις ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, σε συνέργεια με την Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, διευρύνει την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων μειώνοντας τις εκτυπώσεις σε χαρτί, χρησιμοποιεί φωτοκύτταρα στις βρύσες και τα φώτα των κοινόχρηστων WC για εξοικονόμηση πόρων και συνεχώς υιοθετεί οικολογικά φιλικές πρακτικές. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο 7ος από τους 17 βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ για το 2030 προτάσσει τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες, βιώσιμες και σύγχρονες μορφές ενέργειας για όλους, προσέγγιση που πλήρως ασπάζεται το Πανεπιστήμιο. Η διασφάλιση της αυτόνομης παραγωγής ενέργειας και η προστασία της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι κεντρικής σημασίας όπως και μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΔΑ. Επισημαίνεται, τέλος, πως το πανεπιστήμιό έχοντας αυτόν τον προσανατολισμό μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, δίχως να κάνει έκπτωση στις εκπαιδευτικές του παροχές και υπηρεσίες. 

https://www.amna.gr/special/article/500751/Panepistimio-Dutikis-Attikis-To-proto-Prasino-Panepistimio-tis-Elladas