Ένα από τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη ιστοσελίδων «γνώσης» και «μετά – γνώσης» στα επιστημονικά πεδία στα οποία δραστηριοποιείται. Έτσι έχουν δημιουργηθεί πάνω από 30 ιστοσελίδες με περιεχόμενο που φορτώνεται σταδιακά και αφορά τόσο τις δραστηριότητες της ομάδας όσο και βασικές πηγές γνώσης για τον κάθε επιστημονικό τομέα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, αλλά όχι αυτό ως μοναδικό στόχο, αναπτύχθηκε αυτή η ιστοσελίδα από το Ερευνητικό Εργαστήριο SOCRATES LAΒ του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής: Metasite / Metadata COVID-19 Pandemic έχοντας τέσσερις βασικούς στόχους:
1. Δημιουργία ενός ιστοτόπου μεταδεδομένων με αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του COVID-19.
Αρχικά αναζητήσαμε και βάλαμε όλες τις ιστοσελίδες που κρίναμε ότι δίνουν στοιχεία χρήσιμα για την απεικόνιση της επιδημίας αλλά και δεδομένα για όσους ασχολούνται με σχετική έρευνα. Για τη συντήρηση και ενημέρωση της ιστοσελίδας γίνεται συνεχής ανανέωση και αν έχουμε παραλείψει κάποια σημαντική ιστοσελίδα, σας παρακαλούμε να μας το κοινοποιήσετε. (dnpantazis@uniwa.gr, pargyrak@uniwa.gr, adaverona@uniwa.gr).
Στα πλαίσια της συλλογής δεδομένων από αξιόπιστες πηγές (ημερήσιο δελτίο ΕΟΔΥ) έγινε αναλυτική αποδελτίωση των δεδομένων και χωροχρονική σύνδεσή τους. Τα παραπάνω δεδομένα συλλέγονται σε καθημερινή βάση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και είναι ελεύθερα για διάθεση στην ερευνητική κοινότητα.
2. Άρθρα σχετικά με την πανδημία
Σε αυτό το μέρος της ιστοσελίδας παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι με επιστημονικά περιοδικά με θέματα σχετικά με την πανδημία από διάφορες επιστημονικές περιοχές. Η πληροφορία για τη δημιουργία αυτού του μέρους προήλθε από το Google Scholar. Πηγαίνοντας στον αντίστοιχο εκδοτικό οίκο, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά με την πανδημία άρθρα των επιστημονικών περιοδικών του εκδοτικού οίκου που έχει επιλέξει.
3. Πρόταση πρωτοκόλλου για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες της χωρικής ανάλυσης σε συνδυασμό με την «κοινωνική» χαρτογραφία, δημιουργήσαμε το θεωρητικό πλαίσιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση ενός πρωτοκόλλου για την παρακολούθηση και εξακρίβωση της χωρικής διασποράς των κρουσμάτων από ένα γνωστό κρούσμα (tracking/ιχνηλάτηση κρούσματος). Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και στηρίζεται στις έννοιες των χωρικών και κοινωνικών κύκλων, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες.
Οι χωρικοί κύκλοι απεικονίζουν κατά κανόνα τις βασικές χωρικές θέσεις στη ζωή κάθε ατόμου: τόπο που διαμένει, τόπο εργασίας, άλλους τόπους (διασκέδασης, προμήθειας αγαθών κ.λπ.). Οι κύκλοι τέμνονται με το ορθογώνιο που απεικονίζει τις διαδρομές μετακίνησης προς αυτούς.
Ήδη με αυτόν τον απλό διαχωρισμό μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα άτομα σε κατηγορίες επικινδυνότητας: π.χ. άτομα που έχουν περισσότερους από έναν τόπους διαμονής, άτομα που η εργασία τους τούς κάνει να ταξιδεύουν / μετακινούνται πολύ, άτομα που έρχονται λόγω της εργασίας τους σε επαφή με πολλά άτομα: καθηγητές, γιατροί, υπάλληλοι με επαφή με κοινό / πελάτες, ταμίες, στρατιωτικοί κ.λπ.
Οι κοινωνικοί κύκλοι αφορούν τους ανθρώπους των κοινωνικών επαφών μας (κοινωνικές επαφές).
Οι δύο κύκλοι συνδέονται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο ενός πρωτοκόλλου ιχνηλάτησης μέσω ερωτήσεων σε ασθενείς/κρούσματα. Έτσι, πιθανά λάθη ή αντιφάσεις, ή παραλείψεις στις απαντήσεις του πολίτη/κρούσματος στις χωρικές ερωτήσεις θα εντοπισθούν στη δεύτερη σειρά ερωτήσεων των κοινωνικών κύκλων.
4. Πρόταση νέου αλγορίθμου για την εξέλιξη των κρουσμάτων.
Αρκετά μοντέλα που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν θα προβλέπουν την εξέλιξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες. Ο τρίτος στόχος που έχουμε είναι η ανάπτυξη ενός όσο το δυνατόν ακριβέστερου αλγορίθμου πρόβλεψης των μελλοντικών κρουσμάτων στην πατρίδα μας από τώρα και στο εξής.
Αν και ο αλγόριθμος στο μεγαλύτερο μέρος του έχει αναπτυχθεί με μια σειρά συγκεκριμένων επεξεργασμένων δεδομένων, απομένει να ολοκληρωθεί για να «καλιμπραριστεί/ρυθμιστεί» και να ανακοινωθούν ενδεχομένως οι πρώτες προβλέψεις στους αρμόδιους φορείς.
Εντούτοις έχουμε να παρατηρήσουμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη πρέπει να είναι πολύ εξειδικευμένη για τον τόπο που μιλάμε.
Οι ειδικές συνθήκες κάθε χώρας / τόπου, όπως επίσης και τυχαία γεγονότα έχουν ή μπορεί να έχουν ένα απρόβλεπτο και απροσδόκητο αποτέλεσμα στην εξέλιξη αυτής της πανδημίας.
Επίσης, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι (και αυτό επειδή δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το είδος των μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί) ότι σημαντικές παράμετροι (π.χ. χωρικές μεταβλητές) έχουν ληφθεί υπόψη (τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό).
5. Τελικά Σχόλια
Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας έως τώρα είναι σωστά και αποτελεσματικά. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς.
Εξάλλου, όλα τα μέτρα σαφώς συμβάλλουν στο να μειωθεί ο γνωστός αριθμός Ro= S x L x B ( αριθμός των κρουσμάτων = τα πιθανά κρούσματα χ την διάρκεια της αρρώστιας σε ένα κρούσμα χ μεταδοτικότητα του ιού ).
Βέβαια, από την άλλη μεριά με ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα οι πιθανότητες μιας άλλης μορφής εξέλιξης είναι μειωμένες. Όπως και να έχει, έχουμε να κάνουμε εν κατακλείδι τις εξής παρατηρήσεις/προτάσεις σε ό,τι αφορά τη χωρική εξάπλωση του ιού, τη χαρτογράφησή του και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για την επόμενη μέρα:
· Οι κύκλοι ιχνηλάτησης μπορούν να κατευθύνουν τη δειγματοληψία σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, καθώς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες χώρων (πανεπιστήμια, στρατόπεδα, νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία,… ).
· Οι γεωγραφικές θέσεις τέτοιων πιθανών χώρων απρόοπτης αύξησης των κρουσμάτων (πηγές διάδοσης του ιού) θα πρέπει να χαρτογραφηθούν άμεσα (αν δεν έχει ήδη γίνει).
· Τα αυστηρά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν (έστω προσαρμοσμένα) όπου θα παρατηρηθούν εκ του ουκ άνευ μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.)
· Τα μέτρα στα γηροκομεία και οίκους ευγηρίας πρέπει να διατηρηθούν. · Πρέπει να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή ανάλογα με τον αριθμό και τον χώρο που έχουν παρατηρηθεί τα κρούσματα.
· Πρέπει να διατηρηθεί ένα είδος καραντίνας και των δυο ειδών (λευκή/θετική, δηλαδή περιορισμός στην πρόσβαση των περιοχών που έχουν λίγα κρούσματα και μαύρη/αρνητική, δηλαδή περιορισμός στην έξοδο/μετακίνηση εκτός περιοχής που έχει πολλά κρούσματα).
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, κατά την γνώμη μας, τα μέτρα να είναι γεωγραφικά / χωρικά οριζόντια αλλά προσαρμοσμένα σε κάθε περιοχή / βλέπε μικρο-περιοχή.
Η Ομάδα Έρευνας αποτελείται από τους:
Δήμο Ν. ΠΑΝΤΑΖΗ, Καθηγητή ΠΑΔΑ
Βασίλειο ΜΟΥΣΑ, Αναπληρωτή Καθηγητή
Παναγιώτη ΑΡΓΥΡΑΚΗ, Ακαδημαϊκό υπότροφο, Υποψήφιο Διδάκτορα
Άννα Χριστίνα ΔΑΒΕΡΩΝΑ, Ακαδημαϊκή υπότροφο, Υποψήφια Διδάκτορα
Αργύρη Νικόλαο, Φοιτητή Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Αναλυτή
Μικαέλα, Φοιτήτρια Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
Γκούφα Δημήτριο, Φοιτητή Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
Παπαδάκη Θωμά, Φοιτητή Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής