Διεθνής Διημερίδα και Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Future Text – Athens Week

Το Future Text είναι μια ακαδημαϊκή σύμπραξη έρευνας (Οκτώβριος 2018 – Δεκέμβριος 2020) που εστιάζει στην επικοινωνία μέσω κειμένου, συνδυάζοντας πολιτισμικές και διατμηματικές προσεγγίσεις γύρω από τα αλφαβητικά ή μη συστήματα γραφής και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε αυτά στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα συνεχίζει την έρευνα και τις ιδέες που διατυπώθηκαν κατά τις δραστηριότητες στο Motion Type Festival (MOTYF), που έχει ξεκινήσει από το 2013 το New Media Art Department του εκπαιδευτικού ιδρύματος Polish – Japanese Academy of Information Technology ( NeMa PJAIT), σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Hochschule Für Gestaltung, Mainz και Hochschule Für Gestaltung, Schwaebisch Gmund.
Το πρόγραμμα Future Text είναι ενταγμένο στις διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από τις 5 έως 15 Νοεμβρίου 2019. Οι δραστηριότητες εστίασαν στις σύγχρονες αντιλήψεις επικοινωνίας κειμένου του ελληνικού αλφαβήτου σε διάλογο με άλλα συστήματα γραφής.

Οι ερευνητές/τριες: (από αριστερά προς τα δεξιά) Γεώργιος Ματθιόπουλος ΠΑΔΑ , Εύα Μασούρα ΠΑΔΑ , Jan Piechota Polish-Japanese Academy of information Technology, Jakub Karpoluk PJAIT, Ewa Satalecka Dean of the New Media Department, Tomasz Walenta PJAIT, Ελένη Μαρτίνη ΠΑΔΑ, Κατερίνα Αντωνάκη ΠΑΔΑ

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν: Κατερίνα Αντωνάκη, Ειρήνη Βλάχου & Laurence Penney, Βασίλης Γεωργίου, Ελένη Μαρτίνη, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Αλέξανδρος Μυστριώτης, Maciej Połczyński, και Tomasz Walenta.
Η επίδραση των μέσων γραφής, τα μέσα ανάγνωσης και η επιρροή τους στη μορφολογία των συμβόλων βρίσκονται πλέον σε ένα γρήγορα εξελισσόμενο περιβάλλον, προσφέροντας νέες ευκαιρίες, αλλά και ρήξεις με το γνώριμο παρελθόν μας. Ταυτόχρονα, η ώσμωση ή η συνύπαρξη κειμένων πολλών διαφορετικών γλωσσών και γραφών στη διαδικτυακή επικοινωνία δημιουργούν εξίσου νέους δρόμους, αλλά και προκλήσεις που θα πρέπει συνεχώς να αντιμετωπίζουμε.
Τα εργαστήρια επικεντρώθηκαν σε έρευνα και μελέτη παλαιότερων και νέων μορφών σχεδίασης των ελληνικών γραμμάτων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Στο τέλος έγινε Στρογγυλή Τράπεζα μεταξύ εκπαιδευτικών και επαγγελματιών δημιουργών για το παρόν και το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας και του ρόλου του κειμένου σε αυτή. Συμμετείχαν οι: Κώστας Βλαχάκης, Βασίλης Γεωργίου, Ελένη Μαρτίνη, Εύα Μασούρα, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Joshua Olsthoorn, Δημήτρης Στεφανἰδης, και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.

Επιστημονική Επιτροπή:
Κατερίνα Αντωνάκη
Ελένη Μαρτίνη
Εύα Μασούρα
Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος

Δημιουργική ομάδα οπτικής επικοινωνίας:
Eirini Daskalaki
Thanasis Katsougiannis

Προηγούμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ επισκέφθηκε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Επόμενο άρθρο“Καλικάντζαροι”: Η πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα media της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συμπαραγωγή με το ΠΑΔΑ