Το ΠΑ.Δ.Α. στο Φεστιβάλ Animation AnimaSyros 13

Από αριστερά: Πολυξένη Κάτσαρη και Ματίνα Φύκαρη

Της Ελένης Μούρη*
To “Animasyros 13” σε συνεργασία με την “MIFA – Animation du Monde”, του “Annecy Anmation Festival” το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός στον χώρο του Animation, διοργάνωσε τετραήμερο pitching forum στη Σύρο

Η Κριτική επιτροπή του Pitching Forum αποτελείτο από την Geraldine Bache, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και προγραμμάτων στη MIFA του Φεστιβάλ του Annecy τον Antoine Lietout, Γάλλο παραγωγό και συνιδρυτή του Laidak Studios, την Μαρινέτα Μακ Κρητικούσυντονίστρια της Αγοράς και τις συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Nancy Denney- Phelpsδημοσιογράφο από το Βέλγιο και Tunde Vollenbroek παραγωγό και επιμελήτρια στο (Φεστιβάλ) Kaboom της Ολλανδίας. 

Παρακάτω είναι τα επιλεγμένα projects

Oscar (GR)

• Oscar (GRAnimation Μικρού μήκους 8 min από απόφοιτη και την φοιτήτρια του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής ΕπικοινωνίαςΠολυξένη Κάτσαρη και Ματίνα Φύκαρη

• Travel Bugs (GR) Σειρά επεισοδίων μικρού μήκους 12Χ7 min 

Από τον Φωκίωνα Ξένοπολυβραβευμένο απόφοιτο του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας.

  • Pelo na Venta/ In Her Face (PT) Animation Μικρού μήκους 10 min από την Margarida Madeira 

  • Vast Blue Antarctica (GRAnimated Documentary από τον Χρήστο Πανάγο 

  • Playground (GR) Σειρά επεισοδίων μικρού μήκους από την Κλεοπάτρα Κοραή και την 

    Έλενα Παυλάκη (Lokey studio

  • Mesut (CYAnimation Μικρού μήκους 12 min από την Αλεξία Roider (Zedeman 

    studio) 

«Travel Bugs» (GR)

Τα αποτελέσματα της αγοράς δικαίωσαν τους φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος ως εξής: 
Οι δύο ταινίες που θα βρεθούν στο ANNESY είναι οι εξής:
Το «Oscar» (GR) η ταινία μικρού μήκους υπό ανάπτυξη της Πολυξένης Κάτσαρη και
της Ματίνας Φύκαρη. Διότι πρόκειται «για ένα πρότζεκτ που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο κοινό που συνήθως αδικείται από την ποιότητα του καλλιτεχνικού περιεχομένου που του προσφέρεται», ανέφερε η κριτική επιτροπή. 

Το «Mesut» (CY) η ταινία μικρού μήκους της Αλεξίας Roider, σε παραγωγή του Μιχάλη Καλοπαίδη, γιατί είναι «μια ιστορία ενός σημαντικού στοιχείου της κυπριακής διχοτόμησης, δοσμένη μέσα από μία ευοίωνη και με έμπνευση πλευρά». 

Τα δύο αυτά projects θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ του Annecy το 2021 και θα παρουσιαστεί στο MIFA pitches, μπροστά σε κοινό με περισσότερους από 200 επαγγελματίες του χώρου, ενώ προηγουμένως θα έχει παρακολουθήσει ειδικό training workshop.

Eιδική μνεία έλαβε η σειρά υπό ανάπτυξη του Φωκίωνα Ξένου, με τίτλο «Travel Bugs» (GR), σε παραγωγή Neda Films,. Σύμφωνα με τους αρμόδιους για την απονομή των συγκεκριμένων βραβείων, πρόκειται για «μια σειρά που έχει βρει τον δρόμο της επιτυχίας, αλλά θα ωφεληθεί πολύ από μία άμεση πρόσβαση στο MIFA». 

Επίσης η ταινία το μουσικό βίντεο του ομότιτλου τραγουδιού του Γιώργου Χατζηπιερή «Το Ελεφαντάκι» (GR) της πολυβραβευμένης απόφοιτου μας Εφης Παππα, απέσπασε τo Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο«Για την όμορφη εκτέλεση και το σχεδιασμό χαρακτήρων που συμπληρώνουν το παιδικό τραγούδι δημιουργώντας ένα αξέχαστο σύμπαν». 

* Η Δρ Ελένη Μούρη, είναι καθηγήτρια animation, στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας