Tο ΠΑΔΑ συμμετέχει στην ανάπτυξη καινοτόμου υπηρεσίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Η Σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ μέσω των εργαστηρίων ΕΥΝΕΣ του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και CoNSeRT του Τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών, συμμετέχει στην ανάπτυξη καινοτόμου υπηρεσίας δρομολόγησης και περιήγησης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στο έργο OPTORER , που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “Συνέργειες Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Αττικής” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική 2014-2020”, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο εισάγει μια νέα υπηρεσία δρομολόγησης και περιήγησης τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης του χρήστη μέσω εφαρμογής για έξυπνα ρολόγια.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (smartphones) που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του ΠΑΔΑ, το έργο προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την καθοδήγηση των χρηστών στις επιλεγμένες διαδρομές. Οι διαδρομές δημιουργούνται δυναμικά με την επιλογή των σημείων έναρξης και τερματισμού της περιήγησης, με έμφαση στις προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη σχετικά με την περιήγηση (π.χ. να ακολουθηθεί ο πιο σύντομος δρόμος, ο πιο τουριστικός), τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί (π.χ. με τα πόδια, με αυτοκίνητο ή με ΜΜΜ), καθώς και των ενδιάμεσων σταθμών αυτής. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής τους από έτοιμες διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματίες μέσα από ένα ειδικό Marketplace περιηγήσεων, μέσα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και πάροχοι υπηρεσιών (π.χ., χώροι εστίασης ή εμπορικά μαγαζιά), προσθέτοντας τις υπηρεσίες τους ως σημεία ενδιαφέροντος.

Η εφαρμογή προσφέρει δυναμική επαναδρομολόγηση, όχι μόνο χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αναφοράς τυχαίων συμβάντων (π.χ. αποκλεισμούς δρόμων), αλλά ακόμα και από τη δυνατότητα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης του χρήστη μέσω της εφαρμογής για έξυπνα ρολόγια (smartwatches), η οποία εντοπίζει τυχόν κόπωση του χρήστη λαμβάνοντας υπόψιν τους καρδιακούς παλμούς και τη συχνότητα των βημάτων του (συμβατή με τους κανονισμούς GDPR).

Το OPTORER επιτρέπει, επίσης, τη δημιουργία διαδρομών και σε εσωτερικούς χώρους, με την χρήση Bluetooth Low Energy (BLE) beacons που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία, προκειμένου να βοηθήσουν το χρήστη στον εντοπισμό θέσης. Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε και το εργαλείο Cartographer το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε έναν χρήστη (Πάροχο Υπηρεσιών) να σχεδιάσει το εσωτερικό χώρο του στην πλατφόρμα και σε συνδυασμό με τη χρήση beacons να δημιουργήσει περιηγήσεις εσωτερικά του χώρου.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου OPTORER είναι η Καθηγήτρια. Ε. Λελίγκου και τα μέλη της ομάδας του ΠΑΔΑ στο έργο είναι οι εξής:

  • Καθ. Παπαδόπουλος Περικλής,
  • Δρ. Δημήτριος Κόγιας
  • Δρ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης
  • Μαρία Πολυχρονάκη
  • Μαρία Κουκούλη
  • Νικόλαος Καφταντζής
  • Δημήτριος Σταματάκης
  • Αλέξανδρος Παπάζογλου
Προηγούμενο άρθροΒιομηχανική Σχεδίαση και Παραγωγή: Δημιουργώντας Bιώσιμη Kαινοτομία
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη με την ηγεσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής