Το ΠΑΔΑ στο πλευρό των πληγέντων της Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των συνανθρώπων μας στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel και συμπαρίσταται έμπρακτα με σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες για τη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς ιστορικής καταστροφής.

Το ΠΑΔΑ, έχει ήδη αποστείλει στην αρμόδια Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας 15 τόνους πόσιμου εμφιαλωμένου νερού προκειμένου να διαμοιραστούν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η Αλληλεγγύη, η Ανθρωπιά, η βοήθεια και η στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη, αποτελούν βασικές αξίες και αρχές της οικογένειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί την πρώτη, από μία σειρά ενεργειών, με στόχο την ουσιαστική συμπαράσταση και ανακούφιση των κατοίκων, από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών». Σημείωσε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι στη διάθεση της Πολιτείας, έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της επόμενης μέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας που είναι αναπόφευκτο να έχουν προκύψει στους συμπολίτες μας της Θεσσαλίας, μετά τη συντριπτική καταστροφή στις κατοικίες, στις εργασίες τους καθώς και στις υποδομές για την ομαλή διαβίωσή τους, το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα ψυχοκοινωνικής αρωγής. Η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Στόχος του κλιμακίου είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα διαχείρισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση της κρίσης δημόσιας υγείας, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και είναι ζωτικής σημασίας αυτές τις ώρες για τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στην ενίσχυση της εντομολογικής παρακολούθησης, επιτήρησης και ελέγχων της παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε πληθυσμούς ενήλικων κουνουπιών που κρίθηκε επιβεβλημένη στις δοκιμαζόμενες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ανταποκρίθηκε άμεσα και συμμετέχει ενεργά με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, την τεχνογνωσία και τις άρτιες εργαστηριακές υποδομές, η Moνάδα Ιατρικής Εντομολογίας (https://eelno.uniwa.gr/monada-iatrikis-entomologias/) του Εργαστήριου Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ) (https://eelno.uniwa.gr/) του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εντομολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δεδομένης της τρέχουσας προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας για το έτος 2023 μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ), του ΠΑΔΑ, του Κέντρου Αναφοράς Ελονοσίας και των Μονάδων εργαστηριακής επιτήρησης Παρασιτικών, Τροπικών λοιμώξεων και Ιατρικής εντομολογίας.

Οι εντατικές δράσεις περιλαμβάνουν ενίσχυση δειγματοληψιών προνυμφικών και ακμαίων σταδίων κουνουπιών και μοριακών ελέγχων, με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, του Παν. Θεσσαλίας, του ΠAΔΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των περιφερειακών ενοτήτων, των Υπ. Υγείας και Αγροτικής ανάπτυξης, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, της αναδόχου εταιρίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλων αρμοδίων τοπικών και εθνικών φορέων.

Επιπρόσθετα, οι λοιπές Μονάδες του ΕΕΛΝΟ, στις οποίες υπάγονται και τα Εθνικά Κέντρα Σαλμονελλών- Σιγκελών (ΕΚΑΣΣ), Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS/HIV και ιογενών Ηπατιτίδων, καθώς και η Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε να συνδράμουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Τέλος, το Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας (ΕΠΕΥ) του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (https://epey.uniwa.gr/) σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, καθηγήτρια Ναϊρ-Τώνια Βασιλάκου, ανταποκρινόμενο στις άμεσες ανάγκες που έχουν προκύψει από τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή, είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να συμβάλλει στην παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων και του εδάφους με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθροΠολυπληθής η συμμετοχή στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής
Επόμενο άρθροΜνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΔΑ και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας