Πολυπληθής η συμμετοχή στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής

Στο βήμα του Συνεδρίου ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής και το 1ο Διεθνές Συνέδριο Στατιστικής με θέμα Στατιστική στις Επιστήμες Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και από τα αρχαιότερα μέλη του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ΕΣΙ), καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΙ, καθηγητής Ελευθέριος Αγγελής, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ και μέλος του ΕΣΙ, καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης και ο καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΔΑ και μέλος του ΕΣΙ, Μιλτιάδης Χαλικιάς.

Διακρίνονται από αριστερά ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Π. Καλαντώνης, ο καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΔΑ, Μ. Χαλικιάς, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Π. Καλδής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Μ. Σφακιανάκης, η Γενική Γραμματέας του ΕΣΙ, καθηγήτρια Μαλβίνα Βαμβακάρη και το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Ε. Παπαγεωργίου

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, το γενικό συντονισμό των εργασιών είχε η κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Χαλικιάς. Στην κ. Παπαγεωργίου απονεμήθηκε, κατά τη λήξη των εργασιών, τιμητική διάκριση για τη συνδρομή της στην προαγωγή της αποστολής του ΕΣΙ.

Το Ε.Σ.Ι. έχει ως κύρια αποστολή του την προαγωγή της θεωρίας και εφαρμογή της Στατιστικής και τα συνέδρια που έχει διοργανώσει όλα αυτά τα χρόνια έχουν σπουδαία συνεισφορά στην ιστορία της επιστήμης της Στατιστικής στην Ελλάδα, καθώς μέσα από αυτά αναδεικνύονται οι νέες τάσεις στη θεωρία και καταγράφονται προβλήματα που εμφανίζονται συνεχώς σε άλλες επιστήμες, τα οποία και αναζητούν λύσεις στις Πιθανότητες και στη Στατιστική. Τα συνέδρια του ΕΣΙ διανύουν πλέον την πέμπτη δεκαετία, καθώς η αφετηρία τους ήταν τη δεκαετία του ’80, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου το 1981 από το θεμελιωτή της μαθηματικής στατιστικής και της θεωρίας πιθανοτήτων στην Ελλάδα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόφιλο Κάκουλλο.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή N. Balakrishnan

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, είχαν οι κεντρικές ομιλίες του καθηγητή S. Bar-Lev από το Holon Institute of Technology, του καθηγητή S. Datta από το University of Florida, του καθηγητή S. Denaxas από το University College of London και των καθηγητών του ΕΚΠΑ N. Παπαδάτου και Χ. Χαραλαμπίδη.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο στις συνεδρίες με θέματα Statistical Methods and Applications in Systems Assurance & Quality Part και στις συνεδρίες με θέμα Stochastic Modeling and Statistical Methods: Advances and Applications οι οποίες και θα αποτελέσουν το κύριο υλικό για τους τόμους που θα εκδοθούν με εργασίες του συνεδρίου από τους εκδοτικούς οίκους Elsevier και Taylor & Francis. Αναφορικά με τις ειδικές συνεδρίες σημειώνεται ότι οι περισσότερες είχαν ως στόχο την ανάδειξη του ερευνητικού έργου των νέων επιστημόνων σε πληθώρα επιστημονικών πεδίων. 

Στο πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 120 εργασίες που πραγματεύονται σε βάθος ευρύ φάσμα προβλημάτων της στατιστικής, των πιθανοτήτων και των εφαρμογών τους στην υγεία και σε άλλα επιστημονικά πεδία. Ο διεθνής χαρακτήρας του συνεδρίου είναι γεγονός, καθώς ο αριθμός των εργασιών στην αγγλική γλώσσα ανήλθε στις 90, ενώ στην ελληνική παρουσιάστηκαν 30 εργασίες στις παράλληλες συνεδρίες.

Ειδική αναφορά αξίζει η διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή N. Balakrishnan του McMaster University. Ο καθηγητής Balakrishnan, φίλος της Ελλάδας και των συνεδρίων του ΕΣΙ, τίμησε τους διοργανωτές και τους συνέδρους με τη δια ζώσης παρουσία του, παρουσιάζοντας την εργασία του με τίτλο Linear Prediction.

Οι εθελοντές βοήθησαν καθοριστικά στη διοργάνωση του συνεδρίου

To συνέδριο περιελάμβανε και ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους στο Θησείο, επίσκεψη στο ναό του Ηφαίστου, την Αρχαία Αγορά, τη Στοά του Αττάλου, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά, και την πύλη του Αδριανού.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΠΑΔΑ. Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εκδοτικοί οίκοι Τζιόλας, Κριτική, Προπομπός, Borken Hill, η Τράπεζα της Ελλάδας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμες της Αγωγής μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων.

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ
Επόμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ στο πλευρό των πληγέντων της Θεσσαλίας