Η Μητρόπολη Πάφου, η πρώτη τη τάξει Μητρόπολη της Εκκλησίας της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέγραψαν στην Πάφο, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς της Μητροπόλεως.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξέφρασε την χαρά του γιατί εγκαινιάζεται μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με σκοπό την παροχή βοήθειας για ανάδειξη και συντήρηση των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα.
«Νοιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί έναν πολιτισμό 3.500 χρόνων ελληνικό σ’ αυτόν τον τόπο θα τον αναδείξουμε, θα πιστοποιήσουμε και την ταυτότητα μας και θα τη διακηρύξουμε σε όλον τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πείραμα αυτογνωσίας, αλλά και ένα μήνυμα σε αυτούς που λένε ότι ο τόπος αυτός δεν ήταν ελληνικός αλλά ανήκε κάπου αλλού, είναι σημείο που θα τους διαψεύσει και θα αποδείξει τι στην πραγματικότητα είμαστε».
Ανέφερε επίσης ότι στις προτεραιότητες τους είναι «η ψηφιοποίηση της μεγάλης βιβλιοθήκης που διαθέτει η Μητρόπολη Πάφου, το Μουσείο αλλά και η ανάδειξη των προσκυνημάτων μας για τουρισμό προσκυνηματικό και για συντήρηση όλων αυτών που συνιστούν την κληρονομιά μας».
Εξάλλου σε δηλώσεις ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Καλδής ανέφερε πως με εξαιρετική συγκίνηση αποδέχτηκαν την ευγενική πρόσκληση του Μητροπολίτη Πάφου ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Καλδής είπε πως επί μακρόν η Πάφος υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε τον χριστιανισμό.
Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε αποστροφή της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λευκωσία, κατά την οποία ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε ότι οφείλουμε να διασώσουμε τον παγκόσμιο πολιτισμό μας, ένας πολιτισμός που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ελληνισμό.
Άλλωστε, συνέχισε ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, όπως έλεγε και ο Γιώργος Σεφέρης «αυτή η γη δεν μας ανήκει, ανήκει στον Όμηρο».
Υποκλινόμαστε, είπε, στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινά ο Μητροπολίτης Πάφου, δηλώνοντας πως θα είναι συμπαραστάτες.
Είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το δεύτερο στην Αττική και το τρίτο στην Ελλάδα σε αριθμό φοιτητών που καλύπτει με τα 27 τμήματα και τις 6 σχολές όλες τις επιστήμες. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα κοινό Κέντρο Καινοτομίας με την Μητρόπολη Πάφου και την τοπική αυτοδιοίκηση, κατέληξε.
Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, τον οποίο ανέγνωσε ο Μιχάλης Σπύρου Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, συνεχάρη τα δύο συνεργαζόμενα μέρη για την πρωτοβουλία τους.
Οι Έλληνες είπε, «έχουμε να προτείνουμε στην ανθρωπότητα το ήθος και τον πολιτισμό μας που συγκεφαλαιώνονται στα κειμήλια που φυλάγουμε στα Μουσεία και τις βιβλιοθήκες μας και που είναι κατάσπαρτα στην επιφάνεια αλλά και στα έγκατα της γης μας».
Αυτά, συνέχισε, «έχουμε καθήκον να προβάλουμε προς τους ξένους ως τεκμήρια και αποδείξεις της καταγωγής μας αλλά και απ΄ αυτά να εμπνεόμαστε οι ίδιοι για συνέχιση της πορείας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Παραγωγής και Σχεδίασης του ΠΑΔΑ καθηγητής Θεόδωρος Γκανέτσος, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα συνεργασίας του Πανεπιστημίου μαζί με τον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Αλαφοδήμο, τον Δρ. Παναγιώτη Δούρο και την Ιφιγένεια Μανίκα.
Ο Μητροπολίτης Πάφου αναγνωρίζοντας την ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη του ΠΑΔΑ επέδωσε τιμητικό δίπλωμα.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Καλδή για τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες που αναπτύσσει ο Δήμος στο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τόσο με Πανεπιστήμια της γειτονικής περιοχής (American University of Beirut του Λιβάνου, Reichman University του Ισραήλ κλπ.) όσο και της Κύπρου και συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για την διεύρυνση των συνεργασιών αυτών με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για μια τέτοια συνεργασία και συμφώνησε με τον Δήμαρχο Πάφου όπως εντός των προσεχών ημερών επανέλθουν και συζητήσουν το θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Πάφου παρουσίασε επίσης στον Πρύτανη και την αντιπροσωπεία του ελληνικού πανεπιστημίου μέρος των σπάνιων παλιών βιβλίων και άλλου σημαντικού αρχειακού υλικού που διαθέτει η Τοπική Αρχή.