Στο νέο Ευρωπαϊκό έργο QPIC1550 που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Horizon Europe (HE)” συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσω του Εργαστηρίου Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων και Δικτύων (pdsn.uniwa.gr) και της Ερευνητικής Μονάδας στη Νευρομορφική Υπολογιστική και Φωτονική (Research unit on Neuromorphic Computing and Photonics, rncp.eu) του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη κβαντικών φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στο μήκος κύματος 1550 nm, όπου πραγματοποιούνται οι επικοινωνίες στα εγκατεστημένα δίκτυα οπτικών ινών. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η σχεδίαση των παθητικών φωτονικών κυκλωμάτων και η σχεδίαση-επίδειξη των υποσυστημάτων κβαντικής μετρολογίας και κβαντικής κρυπτογραφίας μη κλωνοποιούμενων φυσικών διατάξεων. Επιστημονικά υπεύθυνος από την πλευρά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων και Δικτύων, Καθηγητής Αντώνης Μπόγρης.
Το πρόγραμμα QPIC1550 στοχεύει να υπερβεί τους υπάρχοντες τεχνολογικούς περιορισμούς παρέχοντας μια καθολική πλατφόρμα για κβαντικές τεχνολογίες στη φασματική ζώνη των 1550 nm. Κατά τη διάρκεια του έργου, θα αναπτυχθεί πηγή μεμονωμένων φωτονίων με τη χρήση κβαντικών τελειών σε InAs/InP, πηγές συζευγμένων φωτονίων μέσω διεμπλοκής και ανιχνευτές μεμονωμένων φωτονίων σε InGaAs/InP. Αυτά τα στοιχεία θα ενσωματωθούν για πρώτη φορά σε μια πλατφόρμα νιτριδίου του πυριτίου για χειρισμό και έλεγχο των φωτονίων. Το έργο QPIC1550 θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία παγκοσμίως που θα επιδείξει αυτές τις ολοκληρωμένες φωτονικές διατάξεις στο επιθυμητό μήκος κύματος των 1550 nm ενισχύοντας τις προοπτικές του κβαντικού διαδικτύου μέσω της επίδειξης εφαρμογών κατανεμημένου κβαντικού υπολογισμού σε συνδυασμό με ασφαλή επικοινωνία μέσω κβαντικής κρυπτογραφίας και κβαντικό συγχρονισμό με σταθερότητα της τάξης μερικών δισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου.
Πέρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο έργο συμμετέχουν τα πολυτεχνεία του Αϊντχόβεν, του Βρότσλαβ, του Μιλάνο και της Δανίας, το πανεπιστημιακό κολλέγιο του Κορκ και οι εταιρίες Martel, QTI και Ligentec. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024 και θα έχει συνολική διάρκεια τέσσερα χρόνια.