Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ Κωνσταντίνος Αθανασάκης συμμετείχε στην ενημέρωση των Μελών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συνεδρίαση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως θέματος δημόσιας υγείας».
Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κ. Νικόλαος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Καπετανάκης, Προέδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και η κυρία Μένια Κουκουγιάννη, Διευθύντρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καρκινάκι».
Ο κ. Αθανασάκης που ειδικεύεται στα Οικονομικά της Υγείας και Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, σημείωσε ότι στο πεδίο της πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, η χώρα έχει κάνει σταθερά βήματα προόδου: το 2023, το πρώτο πλήρες έτος εφαρμογής της απόφασης της ΕΕ για επέκταση του εμβολιασμού έναντι του HPV και στα αγόρια, συνταγογραφήθηκαν και χορηγήθηκαν 302.300 εμβόλια (!), έναντι μέσου όρου περί των 117.000 τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από αυτά τα εμβόλια διενεργήθηκαν σε αγόρια -συνολικά 78.400- (ειδικά κάτω των 14 ετών) γεγονός που δείχνει μια σημαντική επέκταση του εμβολιασμού, ενώ αντίστοιχα πέρυσι εμβολιάστηκαν περί τα 55.700 κορίτσια (εκ των οποίων 48.000 κάτω των 14 ετών), αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών.
Επισημαίνοντας ότι στο πεδίο της έγκαιρης διάγνωσης, διαφαίνονται σημαντικές εξελίξεις, καθώς, σύμφωνα και με την ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει ο πληθυσμιακός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο κ. Αθανασάκης εξήγησε ότι το καίριο στοιχείο του προγράμματος θα είναι η παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής, με βάση σειρά δεικτών επίδοσης και ποιότητας, μια πρακτική που πρέπει να επεκταθεί, δίχως αμφιβολία, στο σύνολο των μειζόνων δράσεων δημόσιας υγείας. «Στοιχείο το οποίο χρήζει προσοχής είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του προγράμματος, μετά τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Ίσως έναν σημαντικό ρόλο εδώ, μπορεί να διαδραματίσει η δυνητική εφαρμογή των «φόρων υγείας», δηλαδή της φορολόγησης των αποδεδειγμένα βλαπτικών συνηθειών για την υγεία και (οπωσδήποτε) η απόδοση του φορολογικού αποτελέσματος στο σύστημα υγείας (earmarking).»
Στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Επ. καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εστιάσουν στις γυναίκες που έχουν νοσήσει ή πρόκειται να νοσήσουν στο μέλλον, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα στο πεδίο του καρκίνου, έχει να εμφανίσει επιτεύγματα – αλλά και σημαντικές διαχρονικές υστερήσεις, τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσει. Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο στο σύστημα υγείας της χώρας συνοδεύεται από εμπόδια, τόσο γεωγραφικά (ασυνέχεια της φροντίδας, ανισοκατανομή πόρων, μετακινήσεις ασθενών κ.ά.) όσο και οικονομικού χαρακτήρα υπο τη μορφή άμεσων πληρωμών – και ενίοτε καταστροφικών δαπανών. Ιδιαίτερη εστίαση χρειάζεται στην αποζημίωση της υποστηρικτικής φροντίδας, αλλά και ορισμένων σημαντικών εργαλείων, όπως οι εξετάσεις βιοδεικτών. Ειδικά για το τελευταίο σημείο, δηλαδή την εφαρμογή μιας σταθερής διαδικασίας αξιολόγησης και αποζημίωσης των βιοδεικτών στην Ελλάδα, υπάρχει δημόσια διαθέσιμη σχετική πρόταση, η οποία αποτελεί κείμενο ομοφωνίας μιας σειράς εκπροσώπων των κυριότερων εμπλεκομένων μερών στο σύστημα υγείας.»
Αρχική Πανεπιστήμιο Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Βουλής μέλους ΔΕΠ Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του...