Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε πολύ πρόσφατα μία ιστορική απόφαση, την απόφαση υπ’ αρ.1828/2023, η οποία έκρινε ως συνταγματική τη διάταξη του άρθρου 70 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.), κάτι που αμφισβητήθηκε μετά από προηγούμενη αντίθετη απόφαση του Στ’ Τμήματος του Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ήδη ως αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη.
Στη δίκη επί της οποίας εξεδόθη η εν λόγω απόφαση της Ολομελείας, παρέστη και ανέπτυξε τα επιχειρήματα υπέρ της συνταγματικότητας της διάταξης και ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δημήτριος Στράνης.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι η υπό του ως άνω άρθρου 70 παρ. 1 Κ.Δ.Δ. καθιέρωση δικαιώματος άσκησης δεύτερης Προσφυγής είναι σύμφωνη με τις διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγματος, 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και 14 παρ. 1 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που αφορούν στο δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας και στο δικαίωμα για «δίκαιη» δίκη. Σκοπός του νομοθέτη πρέπει να είναι να διασφαλισθεί πληρέστερα το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και να επιτευχθεί το ενιαίο της αντιμετώπισης ενδίκων βοηθημάτων απορριφθέντων για τυπικό λόγο.
Επομένως, με βάση την απόφαση αυτή αποκαθίσταται στην πραγματικότητα, μετά την ως άνω αντίθετη απόφαση του Στ’ Τμήματος του Δικαστηρίου, η δυνατότητα επανάσκησης του ενδίκου βοηθήματος της Προσφυγής, που ασκείται ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Η σημασία και ο αντίκτυπος της απόφασης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου είναι τεράστιος, αφού, μετά από αυτήν, δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν κατά διαφορετικό τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια, ανεξαρτήτως βαθμού και δεσμεύονται από την εν λόγω κρίση. Οι διάδικοι -πολίτες δεν θα βαρύνονται πλέον, σε περίπτωση διαπιστώσεως μη τηρήσεως τυπικών προϋποθέσεων, από τυχόν τυπικά σφάλματα και αβλεψίες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη υπογραφή του δικογράφου από Δικηγόρο, και δεν θα χάνουν τα ουσιαστικά τους δικαιώματα λόγω αυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την έκδοση της απόφασης, κατέκλυσαν το διαδίκτυο ανακοινώσεις διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αναρτήσεις σε διάφορα νομικά sites, καθώς και αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων επιφανών νομικών και καθηγητών Νομικών Σχολών που επισημαίνουν τη μεγάλη σημασία και τον αντίκτυπο της απόφασης για την ουσιαστική επικράτηση του δικαίου και της ουσιαστικής δικαιοσύνης καθώς και την πραγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.