Eπίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Ευάγγελος Λιβιεράτος

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής απονέμει τιμητική πλακέτα στον καθηγητή Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αναγορεύθηκε, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, σημείωσε ότι διακατέχεται από τιμή και συγκίνηση που γίνεται μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, ένας εξαιρετικός συνάδελφος που υπηρέτησε την επιστήμη της χαρτογραφίας, αλλά και πολιτικός με σημαντική προσφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ενέργειας και περιβάλλοντος. Ο κ. Καλδής υπογράμμισε, επίσης, ότι το πλέον σημαντικό για τον ίδιο τον τιμώμενο, είναι ότι δικοί του φοιτητές, είναι πλέον καθηγητές με ιδαίτερο στίγμα στα επιστημονικά δρώμενα.

Ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος διευκρίνισε ότι δεν έχει ετοιμάσει ομιλία για τη σημερινή τελετή, καθώς θεωρεί ότι ο αυθορμητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκρίνεσαι σε μια τέτοια κορυφαία τιμή. Χαρακτήρισε το ΠΑΔΑ ως φιλόδοξο και κινητικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, με μεγάλο δυναμισμό. Ο χρόνος που αφιέρωσε τις προηγούμενες μέρες στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, του θύμισε τα πρώτα δυναμικά ξεκινήματα του ιδίου και των συνεργατών του στο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ. Ευχαρίστησε, επίσης, για την ιδιαίτερη εγκαρδιότητα με την οποία έγινε δεκτός από την κοινότητα του ΠΑΔΑ, καθώς και τους παρευρισκόμενους συναδέλφους του την ημέρα αυτή.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Στεργίου, χαρακτήρισε τον τιμώμενο, ως εξέχοντα επιστήμονα που έχει να επιδείξει λαμπρό έργο στα σημαντικά πεδία του Τομέα της γεωδαισίας και της χαρτογραφίας, και παρουσίασε την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική πορεία του κ. Λιβιεράτου. Σχετικά με το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΠΑΔΑ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών έκανε λόγο για ένα πολύ δυναμικό Τμήμα, που καλύπτει ένα ευρύ πεδίο σύγχρονων αντικειμένων με σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως ενδεικτικά εκείνο του Κτηματολογίου και της διαχείρισης της Γεωχωρικής Πληροφορίας.

Απο αριστέρα οι: τα Μέλη του Συμβουλίου Δοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτριες Κλειώ Σγουροπούλου, Ευσταθία Παπαγεωργίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, καθηγητής Κων/νος Στεργίου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, καθηγητής Georg Gartner, ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑΔΑ, καθηγητής Ανδρέας Τσάτσαρης, ο Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Η παρουσίαση του έργου του κ. Λιβιεράτου έγινε από τον Πρόεδρο  του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθηγητή  Ανδρέα Τσάτσαρη. Οι σημαντικές καινοτομίες του έργου του κ. Λιβιεράτου, σύμφωνα με τον κ. Τσάτσαρη, είναι οι εξής:

  • Στις αρχές Δεκαετίας του ’80 εισάγει πρώτος στη χώρα την Αυτοματοποιημένη Χαρτογραφία, που τη θεμελιώνει στις ψηφιακές μεθόδους για την ανάλυση των χαρτών και τη χαρτογραφική παραγωγή.
  • Το 1996 αναδεικνύει την ατομική του ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων, συλλαμβάνοντας και υλοποιώντας τα Ψηφιακά Συστήματα Χαρτογραφικής Σχεδίασης και Παραγωγής για άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Μετά από μακροχρόνια μελέτη και έρευνα σε διεθνή ιστορικά αρχεία, ανακαλύπτει το 2008 την ύπαρξη δύο τύπων της περιώνυμης Χάρτας του Ρήγα με τη βοήθεια ψηφιακών συγκριτικών μεθοδολογιών. Το γεγονός ότι υπήρχαν δύο τύποι της Χάρτας έμενε κρυφό για τους ιστορικούς από το 1700 μ.Χ. μέχρι την ανακάλυψη αυτή.
  • Οι προσεγγίσεις της Χαρτογραφίας μέσω του εγγραματισμού, της γεωχωρικής απεικονιστικής μνήμης και της ψηφιακότητας στην χαρτογραφική κληρονομιά κυριαρχούν στο μέχρι σήμερα έργο του… Δηλώνει με κάθε τρόπο πολέμιος του χαρτογραφικού αναλφαβητισμού και ταυτόχρονα αναδεικνύει όσο λίγοι επιστήμονες τη σημασία του γεωγραφικού χώρου και των χαρτών στο σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και την επικοινωνία.
  • Η σημαντική καινοτομία στο έργο της παρούσας περιόδου είναι ότι προάγει τη συμβολή των απεικονιστικών τεχνολογιών της γεωχωρικής μηχανικής στην ψηφιακή προοπτική των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και του περιβάλλοντος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτριες Κλειώ Σγουροπούλου και Ευσταθία Παπαγεωργίου καθώς και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΠΑΔΑ, καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της ΧΕΕΕ, καθηγήτρια Μπούτουρα Χρυσούλα, η Πρόεδρος της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης, καθηγητής Georg Gartner, η  Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Φωτογραμμετρίας και Τοπογραφίας, καθηγήτρια Caterina Balletti και ο Διοικητής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού Συν/χης Χαράλαμπος Παράσχου.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής αναγόρευσης, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ κήρυξε την έναρξη του 16ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας.

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή καθηγητή του ΠΑΔΑ στη δίκη που έκρινε υπέρ της παροχής στους διαδίκους δεύτερης ευκαιρίας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους
Επόμενο άρθροΤο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας