Η τεταρτοετής φοιτήτρια Λασκαρίδου Φιλοξένη-Κυριακή του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠΑΔΑ, κατέκτησε χρυσό μετάλλιο ως μέλος της ομάδας “iGEM Athens 2023” στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι από 2 έως 5 Νοεμβρίου.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής συνεχάρη την κ. Λασκαρίδου για την προσπάθεια που κατέβαλε τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να κατακτήσουν την κορυφαία αυτή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους διακρίσεις αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της ποιότητας των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών του ΠΑΔΑ και του έργου που επιτελούν τα Μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος.
H ομάδα “iGEM Athens 2023” αποτελείται από 10 προπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκπροσωπώντας την Αθήνα στην παγκόσμια σκηνή. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με Χρυσό Μετάλλιο, ανάμεσα σε 400 ομάδες από 66 χώρες, συνεχίζοντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας και των πανεπιστημίων της Αθήνας.
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας iGEM Athens 2023 είναι οι κ.: Δεσινιώτης Θεόδωρος – 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ, Λυγγίτσος Δημήτριος – 5ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ, Πηγαδάς Νικόλαος – 6ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ, Πλιακοστάμου Μυρτώ – 4ο έτος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Πούρης Θεόδωρος – 5ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ, Πρίφτης Ανδρέας – απόφοιτος Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΠΕΙ – μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σπανού Αικατερίνη – 4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ, Σταμέλος Ιωάννης – απόφοιτος Ιατρικής ΕΚΠΑ και Τζιέρας Ιάσων – 6ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ.
Η συνθετική βιολογία αποτελεί έναν ταχέως αναδυόμενο κλάδο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της βιολογίας και της μηχανικής. Στο διαγωνισμό iGEM, o οποίος πρωτοξεκίνησε το 2003 με πρωτοβουλία του ΜΙΤ, ομάδες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με σκοπό την ανάπτυξη project συνθετικής βιολογίας για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, την βιομηχανία κ.ά.
Η iGEM Athens διαγωνίστηκε στο πεδίο “Diagnostics” και στην κατηγορία των “Overgraduate”, με project που αφορούσε την ανάπτυξη ενός testkit για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Λόγω της νευροεκφυλιστικής φύσης της ασθένειας, η πρώιμη διάγνωση είναι κρίσιμη για την έγκαιρη λήψη μέτρων που δύναται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το test βασίζεται στην ανίχνευση συγκεκριμένων οργανικών πτητικών ενώσεων (VOCs) που βρίσκονται στο σμήγμα του δέρματος και οι οποίες έχει βρεθεί πώς διαφοροποιούνται σε ποσότητα κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της νόσου. Η εν λόγω ανίχνευση θα στηρίζεται σε τεχνολογία βακτηριοφάγων, ιών που μολύνουν μόνο βακτήρια και είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο. Οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών θα ημιποσοτικοποιούνται με βάση το χρωματικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορεί να μετρηθεί μέσω χρήσης εφαρμογής για smartphones.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα μέλη της ομάδας διοργάνωσαν πολυάριθμες δράσεις προώθησης της επιστήμης και της συνθετικής βιολογίας στο κοινό. Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις σε σχολεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου εύρους ηλικιακών ομάδων σχετικά με τον εξελισσόμενο κλάδο της συνθετικής βιολογίας.
Επίσης, η ομάδα δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της επιχειρηματικότητας κατακτώντας την 1η θέση στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace, διοργανωμένο από το Mindspace University for Life Sciences, που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Silicon Valley των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του project, τα μέλη συμβουλεύτηκαν και εισέπραξαν βοήθεια από το προσωπικό των πανεπιστημίων που φοιτούν, καθώς και φιλοξενήθηκαν σε εργαστήριο του τμήματος Βιολογίας όπου έλαβαν επιπρόσθετη εργαστηριακή εκπαίδευση.
Την προσπάθεια της ομάδας στήριξαν ως χορηγοί οι εταιρείες ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕΝ, ΙΦΕΤ, Pfizer, VGROUP, Παπαδοπούλου, Λιακόπουλος ΑΕ και Μασούτης.
Περισσότερες πληροφορίες για το project και ανάλυση των κριτηρίων για την κατηγορία του χρυσούμπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://2023.igem.wiki/athens/ Τα social media της ομάδας, στα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για νέα και εξελίξεις αλλά και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό: [Instagram], [Facebook], [Linkedin], [Youtube]