Στο μαρτυρικό Δίστομο ο Εορτασμός του ΠΑΔΑ για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

80 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, η περηφάνια ζωντανεύει για όλους τους Έλληνες. Οι μνήμες για τον άνισο αγώνα του λαού μας πρώτα κατά του ιταλικού φασισμού και ύστερα

Ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, κ.  Ιωάννης Σταθάς

κατά του γερμανικού ναζισμού επανέρχονται. Στη συνέχεια, στην κατοχή, η επική Εθνική Αντίσταση κορυφώνει την Ελληνική Τιμή για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Και όπως μονολογεί  στο «Άξιον Εστί» ο Οδυσσέας Ελύτης: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος». 
Στο σήμερα δίχως να ξεχνάμε όσους τότε αγωνιστικά και ηρωικά θυσιάστηκαν, αντιπαλεύουμε την κάθε είδους επιβουλή, βία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία προασπίζοντας τη δημοκρατία και τις αξίες μας.

Με δέος και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η Αντιπρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου

για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Μαυσωλείο Διστόμου και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου στη Βοιωτία στη μνήμη των αμάχων που εκτελέστηκαν από τα  γερμανικά στρατεύματα των γερμανικών δυνάμεων πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ιούνιο του 1944. 

Η Αντιπρύτανης του Ιδρύματος Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου παρευρέθηκε στο Δίστομο και απηύθυνε χαιρετισμό από κοινού με τον Πρόεδρο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ

Καθηγητή Γεώργιο Παναγιάρη παρουσία του Δημάρχου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Ιωάννη Σταθά. 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Καθηγητής κ. Γεώργιος Παναγιάρης

Το επετειακό video που ακολουθεί περιλαμβάνει επίσης απαγγελία ποιημάτων στη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων των ναζί, από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου «Το Τρίτο Κουδούνι», κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, κ. Σπύρο Ντζουροπάνο και κα Ελένη Αραούζου καθώς και αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εδώ και Σήμερα. Αφιέρωμα στη σφαγή του Διστόμου» παραγωγής ΕΡΤ 1, 1984. 
Η εκδήλωση που θα παρακολουθήσετε είναι σε μαγνητοσκόπηση λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 .
Ο Πρύτανης
Παναγιώτης Ε. Καλδής, Καθηγητής