Συμμετοχή φοιτήτριας του ΠΑΔΑ σε ερευνητική πρόταση που βράβευσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ ) στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της δράσης #Her_Research 2024, με άξονα την Υποστήριξη των Γυναικών στην Έρευνα και την προώθηση καινοτόμων ιδεών, βράβευσε μεταξύ άλλων τη φοιτήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Φιλοξένη Κυριακή Λασκαρίδου, την κ. Μυρτώ Πλιακοστάμου, φοιτήτρια του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και την κ. Αικατερίνη Σπανού, φοιτήτρια του Βιολογικού του ΕΚΠΑ για την ερευνητική τους πρόταση αναφορικά με την ανάπτυξη Screening test kit για τη Νόσο του Πάρκινσον. Η εν λόγω πρόταση φιλοδοξεί στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος ανίχνευσης της Νόσου Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο. Η κ. Λασκαρίδου σχετικά με τη βράβευση της ερευνητικής τους πρότασης σημείωσε ότι «Είναι μεγάλη μας τιμή που η κριτική επιτροπή μας ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσες εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες ερευνητικές προτάσεις. Χαιρόμαστε που εκπροσωπήσαμε επάξια την 10μελή μας ομάδα, ως συνέχεια του διαγωνισμού iGEM, και ευελπιστούμε στην μελλοντική ολοκλήρωση του ερευνητικού μας project.»

Οι εν λόγω ερευνήτριες ήταν νικήτριες στην κατηγορία Leading Innovation of the Year, με έπαθλο τη δωρεάν υποστήριξη στη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για το Horizon Europe ή αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων, όπου ανακηρύχθηκαν επίσης νικήτριες οι κυρίες:

  • Χριστίνα Κωσταρά, για την ερευνητική της πρόταση αναφορικά με τη διερεύνηση των λιπιδικών συστατικών και των ρεολογικών παραμέτρων των ερυθροκυττάρων του αίματος ως βιοδείκτες για την πρόγνωση της εμφάνισης της Διαβητικής Νεφροπάθειας.
  • Αθανασία Καλογήρου, για την ερευνητική της πρόταση αναφορικά με τις μεθόδους πρόβλεψης του ρυθμού μείωσης της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου μέσω απεικονιστικών εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον 3ο κύκλο της δράσης #Her_Research 2024 υποβλήθηκαν συνολικά 120 αιτήσεις συμμετοχής από ομάδες γυναικών ερευνητριών από 160 ερευνήτριες από όλη την Ελλάδα. Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από 17μελή Επιστημονική Επιτροπή, που ανέδειξε τελικά τις 8 νικήτριες προτάσεις.

Από αριστερά η κ. Μυρτώ Πλιακοστάμου, φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η κ. Φιλοξένη Κυριακή Λασκαρίδου, φοιτήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, κ. Λίνα Τσαλταμπάση.

Στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτιζόταν από καθηγητές Πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν από πλευρά ΠΑΔΑ, η Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Αλίνα Χυζ.

Στόχος του “Her_Research” είναι η ενδυνάμωση των γυναικών ερευνητριών σε θέματα τεχνογνωσίας και πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση, καθώς και η διευκόλυνση της δικτύωσής τους στον επιχειρηματικό κόσμο. Η δράση «#Her_Research», επιβραβεύει και προωθεί καινοτόμες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας, της έρευνας και της καινοτομίας, βασικών προϋποθέσεων για την ενθάρρυνση των γυναικών ερευνητριών ώστε να είναι πιο ενεργές σε θέματα διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων και να θέτουν τους εαυτούς τους επικεφαλής Ερευνητικών Ομάδων.

Η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, κ. Λίνα Τσαλταμπάση δήλωσε: “Με υπερηφάνεια αλλά και συγκίνηση σήμερα τιμούμε τις εξαιρετικές αυτές γυναίκες ερευνήτριες που αναδείχθηκαν μέσα από τον 3ο κύκλο της δράσης #Her_Research. Η δέσμευσή τους στην επιστήμη και η διαρκής αναζήτηση της καινοτομίας αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινητήριο δύναμη προκειμένου να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για περαιτέρω υποστήριξη των Ερευνητριών στην πράξη. Η τεράστια συμμετοχή αλλά και το υψηλό επίπεδο των προτάσεων που συμμετείχαν την φετινή χρονιά στη δράση, αποτελούν δέσμευση από πλευράς του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος να είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε γυναίκας, υποστηρίζοντας τα όνειρά της και διευκολύνοντας το δρόμο προς την επιτυχία.”

Εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστάθιος Κ. Κωνσταντινίδης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας , κ. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, η Συντονίστρια Γραφείου Πρωθυπουργού Βορείου Ελλάδος και Εκπρόσωπος τύπου ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ, κ. Έλενα Σώκου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ζέφη Δημαδάμα, εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακης Διακυβέρνησης για θέματα Καινοτομίας κ. Νικόλαος Τζόλλας, εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Δρ. Έφη Θεοδωράκη, ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας Δρ. Σπύρος Αρσένης και o Διευθύνων Σύμβουλος της Betsson, κ. Θάνος Μαρίνος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύνολο των δράσεων του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ, στόχος του οποίου αποτελεί η ανάπτυξη του Γυναικείου επιχειρείν και η στήριξη της βιωσιμότητας της Γυναικείας Επιχείρησης στον ιστότοπό του :   https://sege.gr/.

Προηγούμενο άρθροΠροπομπός της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΑΔΑ το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
Επόμενο άρθροΕμβληματική συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής