Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα φιλοξενήσει στα ερευνητικά του εργαστήρια για το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2022 φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό (IIP).
Το Πανεπιστήμιο Princeton είναι ένα από τα παλαιοτέρα και φημισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο καθώς χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ποιότητας διδασκαλία και υψηλής έντασης ερευνητική δραστηριότητα, αποτέλεσμα της οποίας είναι μεταξύ άλλων, η σύνδεση με αυτό 75 κατόχων βραβείων Νόμπελ και 16 Turing Awards.
Η εν λόγω πρωτοβουλία του αμερικανικού πανεπιστημίου δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να εκπληρώσουν ακαδημαϊκούς και προσωπικούς στόχους μέσω της διαβίωσης και της εργασίας τους σε ιδιαίτερα επιλεγμένες δομές ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του προγράμματος IIP του Πανεπιστημίου Princeton ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, μετά από εισήγηση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών, Αθανασίου Νασιόπουλου και Ηλία Ζώη και τη στήριξη του Πρύτανη του ΠΑΔΑ Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή.
Οι μέχρι τώρα προτάσεις και προσφερόμενες θέσεις του ΠΑΔΑ στο πρόγραμμα IIP αφορούν κυρίως αντικείμενα χημείας, φαρμακολογίας, δημόσιας υγείας, συντήρησης αρχαιοτήτων, βιοϊατρικής μηχανικής, έξυπνων ρούχων και μηχανικής/βαθειάς μάθησης. Οι επιβλέποντες (supervisors) για τους εθελοντές είναι μέλη ΔΕΠ του ΠΑΔΑ με διεθνές κύρος και παρέχουν την κατάλληλη καθοδήγηση και επίβλεψη στις εργασίες που καλούνται να αναλάβουν.
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (μήνες Ιούνιος – Ιούλιος 2022) οι φιλοξενούμενοι φοιτητές θα απασχοληθούν σε δύο ερευνητικά εργαστήρια του ΠΑΔΑ. Το πρώτο είναι το Laboratory Computer Networks & Services Research laboraTory (CONSERT) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών και το δεύτερο είναι το Laboratory of Chemistry, Biochemistry, & Cosmetology (CBC) Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας σε αντικείμενα που άπτονται άμεσα των ερευνητικών τους κατευθύνσεων.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καλωσόρισε την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, υπογραμμίζοντας την αναγνώριση της ταχείας ανάπτυξης του Ιδρύματος και χαρακτηρίζοντας αυτή ως εξαιρετικά χρήσιμη για τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του.