Στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Καλδή με τον Πάνο Ηπειρώτη, Καθηγητή και David Margolis Teaching Excellence Faculty Fellow στο Τμήμα Τεχνολογίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Στατιστικής της Leonard N. Stern Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης της πρόσφατης χρηματοδότησης της Κεντρικής Υποδομής Νεφοϋπολογιστικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΠΑΔΑ με 1 εκ. Ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να δημιουργηθεί ένας πρότυπος κόμβος τεχνητής νοημοσύνης (UNIWA AI Innovation Hub).
Ο καθηγητής Ηπειρώτης είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνώς εμπειρογνώμονες στην κατασκευή συστημάτων συνδυασμού ανθρώπου-μηχανής, τα οποία ενσωματώνουν ανθρώπινη και μηχανική νοημοσύνη για να παράγουν αποτελέσματα που είναι καλύτερα από αυτά που μπορούν να επιτύχουν μόνοι άνθρωποι ή μηχανές.
Στην εν λόγω συνάντηση, παραβρέθηκε και η Αν. καθηγήτρια Ελένη-Αικατερίνη Λελίγκου του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κα Λελίγκου διαθέτει εμπειρία σε σημαντικού μεγέθους προγράμματα, όπως Horizon 2020: «ASSET – A holistic and Scalable Solution for Research, Innovation and Education in Energy Transition» κλπ., όπως και σε μεταπτυχιακά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως τόνισε ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, η υλοποίηση του συγκεκριμένου Κόμβου Καινοτομίας είναι ένα άλμα προς το μέλλον, αφού επιταχύνει τις δυνατότητες αναβάθμισης της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών εκπαίδευσης και έρευνας του ΠΑΔΑ και προσφέρει μοναδικές υπολογιστικές δυνατότητες καθιστώντας το διεθνώς ανταγωνιστικό.
Ο καθηγητής Ηπειρώτης εξήρε την ταχεία ανάπτυξη του Ιδρύματος, δηλώνοντας την διαθεσιμότητα την δική του και του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης για την υποστήριξη και την εξέλιξη της συγκεκριμένης καινοτομίας, καθώς και την συμβολή του στην δημιουργία κοινών συνεργειών με το ΠΑΔΑ.
Το έργο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με τίτλο “Ανάπτυξη Υποδομών του ΠΑΔΑ για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της (UNIWA AI Innovation Hub)” χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Αττική» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 01 ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ανάπτυξη Υποδομών και Δομών σε κρίσιμες περιοχές και τομείς Ε&Κ σε συμφωνία με την Υλοποίηση της RIS3 της Περιφέρειας Αττικής» – ΑΤΤ100