Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τίμησε την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 14-11-23, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση με κύριο ομιλητή, τον κ. Νίκο Μιχαλόπουλο, μέλος οργανώσεων του τότε αντιδικτατορικού αγώνα, που συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών και ειδικό αφιέρωμα σε έναν από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στον αείμνηστο Αθανάσιο Τσούρα. Οι δύο τους υπήρξαν συνοδοιπόροι, σύντροφοι και συναγωνιστές για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος με αγωνιστικό φρόνημα που δεν κάμφθηκε από τις διώξεις και τους βασανισμούς που εξαπέλυαν οι δυνάμεις ασφαλείας και καταστολής εκείνη τη σκοτεινή εποχή.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ανέφερε ότι σκοπός της τιμητικής για το Πολυτεχνείο εκδήλωσης είναι να μοιρασθούμε μνήμες και συναισθήματα από εκείνη την εποχή που οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε ως μοναδική προσωπικότητα τον εκλιπόντα Αθανάσιο Τσούρα, που υπέστη σκληρούς βασανισμούς αγωνιζόμενος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος και αναφερόμενος στην πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ για την επικράτηση και εμπέδωση της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι εμπνέει το σεβασμό σε όλους.
«Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ τα νιάτα σέρνουνε χορό. Της Επιστήμης τα παιδιά και τραγουδάν τη Λευτεριά» μ΄αυτούς τους στίχους του Βασίλη Ρώτα, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του, διευκρινίζοντας ότι οι αξίες και τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εμπεριέχουν σήμερα ως σκοπό τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την επικράτηση της συμπερίληψης με δικαιώματα προς όλους.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΠΑΔΑ, Βιλελμίνη (Βίλμα) Καραγιάννη, σύζυγος του εκλιπόντος Αθανασίου Τσούρα, στην ομιλία της σημείωσε ότι το Πολυτεχνείο προέκυψε από τη φαντασία και την τόλμη των νέων που είχαν δίψα για ζωή και κοινό σκοπό την ύψωση της σημαίας της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας στη χώρα μας. Αναφερόμενη στο καθεστώς της δικτατορίας υπενθύμισε ότι κατάργησε συνταγματικές, δημοκρατικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες, κυνήγησε αριστερούς και όσους ήταν απέναντί της, βασάνισε και δολοφόνησε, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ενώ λογοκρισία, προπαγάνδα και εκδηλώσεις μίσους και εθνικοφροσύνης κυριαρχούσαν παντού.
Η κ. Καραγιάννη έκανε αναφορά στις παράνομες αντιστασιακές οργανώσεις της εποχής, όπως το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο ή Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), η Δημοκρατική Άμυνα (ΔΑ) που ιδρύθηκε το Μάιο 1967, το Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως (ΕΚΔΑ) που ιδρύθηκε το Μάιο 1967, το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη Σουηδία (1968), η Οργάνωση Ρήγας Φεραίος, οι Ελεύθεροι Έλληνες, και στις νόμιμες, όπως η Ελληνοευρωπαική Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ) που ιδρύθηκε το 1970, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ) ( 1970 – 1972) που ιδρύθηκε από το Γιάγκο Πεσμαζόγλου (1970) και ο Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «Παναρμόνια», που δημιουργήθηκε από το ΠΑΚ εσωτερικού ενώ σε αυτόν συμμετείχαν και μέλη της ΕΜΕΠ (1971).
Ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος στην ομιλία του, ανέφερε ότι η επιβολή της δικτατορίας από το κυρίαρχο σύστημα ήταν αποτέλεσμα της ριζοσπαστικοποίησης της φοιτητικής νεολαίας που διακινούσε δημοκρατικές ιδέες και επεδίωκε την εξέλιξη του δημοκρατικού ρεύματος. Για την πνευματική κίνηση νέων «ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΑ» εξήγησε ότι ο πραγματικός λόγος ίδρυσής της ήταν η στρατολόγηση μελών από το ΠΑΚ που θα αγωνιζόντουσαν για τη δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, διευκρίνισε ότι ήταν αυθόρμητη κατάληξη των φοιτητικών διεργασιών στο κίνημα αντίστασης της νεολαίας, που κατέληξε σε μόνιμη διαμαρτυρία και όχι αποτέλεσμα ατομικής ή συλλογικής πρωτοβουλίας. Σχετικά με το αίτημα της ΚΝΕ για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην Πατησίων και εξόδου από το Πολυτεχνείο, διευκρίνισε ότι απορρίφθηκε, καθώς ήταν ομόθυμο αίτημα της βάσης η μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις της καταστολής και η ανατροπή της δικτατορίας, και όχι η πολιτική της μετεξέλιξη.
Ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι με την εμφάνιση του τανκ, ο Κώστας Λαλιώτης βγήκε από την πύλη και ζήτησε από τον στρατιωτικό επικεφαλής να επιτραπεί η έξοδος των φοιτητών χωρίς συλλήψεις, αίτημα που απορρίφθηκε κυνικά και υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπήρξε οπισθοχώρηση των φοιτητών κατά την προέλαση του τανκ. Ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε, επίσης, την εν ψυχρώ δολοφονία από τον συνταγματάρχη Ντερτιλή του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη μετά την καταστολή της εξέγερσης, χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη καμία διαμαρτυρία.
Κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος την εποχή εκείνη, υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος, ήταν η αλληλεγγύη και η ακλόνητη ενότητα στην πορεία της εξέγερσης, ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση των αγωνιστών φοιτητών. Παρά τις όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης και απαξίωσης του Πολυτεχνείου, αυτό έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, αναφέροντας για λόγους ιστορικής ακρίβειας ότι η πλειονότητα των θυμάτων ανήκει στο χώρο της αριστεράς.
Στον εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο ΠΑΔΑ, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε και ανέκδοτο ιστορικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Αθανασίου Τσούρα. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με υπέροχο μουσικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Σιουπούλης με έργα από το “ Άξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύτρια τη σοπράνο, Πέγκυ Θεοδωροπούλου.
Δείτε εδώ όλο το ιστορικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε στην εκδήλωση από την κ. Καραγιάννη.
(Φωτογραφίες: Ζωή Δημήτρη)