Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με πλήθος κόσμου στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκδήλωση με τίτλο: «Ο Άνθρωπος, το Παρόν και το Μέλλον», που διοργανώθηκε από το “The Leaders Live” by ImpacTalk, την Ελληνική πλατφόρμα μάθησης και έμπνευσης.
Με καλεσμένους την ιστορικό, συγγραφέα & ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου και το Στέλιο Ράμφο φιλόσοφο, πανεπιστημιακό & συγγραφέα, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, συμβόλων του χθες και του αύριο σε συνδυασμό με τις διαχρονικές ανάγκες και την αξία του ανθρώπου.
Ο Στέλιος Ράμφος επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο μέσος άνθρωπος δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις τόσες εξελίξεις της νέας τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής και άρα αυτά είναι πράγματα που εκφεύγουν από το «μέτρο» μας. Επίσης εξέφρασε τις προσωπικές του αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κακό πράγμα η γραμμική σκέψη που αποκλείει τη σύνθεση, αν αποκλείσεις την ανοησία δεν μπορείς να χεις νοήμονα σκέψη». Ως προς αυτή του την άποψη η Μαρία Ευθυμίου κράτησε αποστάσεις αντιπαραβάλλοντας ότι ο «Παρθενώνας» του αύριο θα μπορούσε να είναι ένα έξυπνο laptop, ωστόσο υπερθεμάτισε πως αν γίνει μια φυσική καταστροφή οι φυλές που θα επιβιώσουν θα είναι οι λιγότερο προηγμένες πολιτισμικά.
Εν ολίγοις, όλη η μεταξύ τους κουβέντα περιστράφηκε στη διαφορά της ψηφιοποίησης του παρόντος χρόνου με τον κόσμο διαρκείας της αρχαιότητας και το πέρασμα από τη βιωμένη μνήμη στην «καταγεγραμμένη». Ο φιλο-φιλόσοφος, όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Στέλιος Ράμφος, τόνισε ότι επαναστατικό είναι οτιδήποτε μας φέρνει μπροστά στο βαθύτερο νόημα των πραγμάτων, καθώς και ότι ο άνθρωπος μπορεί να υπάρξει μόνο συνυπάρχοντας και όχι απλά συμβιώνοντας. Εν κατακλείδι η Μαρία Ευθυμίου συμπέρανε ότι το κράτος που παρέχει μόνο προνόμια δεν οδηγεί στην ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάκης Προβατάς, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής χαιρέτισε και προλόγισε την εξαιρετική βιωματική εμπειρία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενεργό συμμετοχή και ερωτήσεις φοιτητών του Ιδρύματος!
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)