Το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι το μοναδικό στη χώρα μας που παρέχει πτυχίο φωτογράφου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει μια προϊστορία περίπου 40 ετών και ως αποστολή του, την πολυδιάστατη αισθητική μόρφωση καθώς και την πολύπλευρη τεχνική κατάρτιση των φοιτητών και των φοιτητριών του στους τομείς της φωτογραφίας και του βίντεο μέσα από τη μελέτη και την έρευνα του οπτικού πολιτισμού, εγχώριου και διεθνούς και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στη συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης. Η Φωτογραφική Εικόνα έχει, περισσότερο από ποτέ σήμερα, καταλυτική δύναμη. Είτε σταθερή είτε κινούμενη, βρίσκεται πλέον παντού και χρησιμοποιείται σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα: από την επικοινωνία και την τέχνη μέχρι την επιστήμη, την έρευνα και τη ψυχαγωγία.
Στην τηλεοπτική παρουσίαση του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑΔΑ, ο Πρόεδρος του Τμήματος, επ. καθηγητής Δημήτριος Τζίμας, καθώς και Μέλη ΔΕΠ παρουσιάζουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Τμήματος καθώς και το εύρος των δράσεων και δυνατοτήτων που προσφέρονται σε αυτό. Γίνεται ειδική μνεία στο αυξημένο ενδιαφέρον -που πριν τρία χρόνια άγγιξε την πρωτιά στις πανελλαδικές εξετάσεις- και διαπιστώνεται ότι υπάρχει σταθερά μεγάλο ενδιαφέρον για φοίτηση στο εν λόγω Τμήμα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Στην ίδια παρουσίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εξωστρέφεια με όχημα την προβολή του σημαντικού έργου φοιτητών και αποφοίτων αλλά και του καλλιτεχνικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου των διδασκόντων. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα ERASMUS, όπου τονίζονται οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας του τμήματος με ξένα πανεπιστήμια και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.
Στο πρόγραμμα σπουδών, διάρκειας επτά εξαμήνων και ενός εξαμήνου πρακτικής άσκησης του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑΔΑ, περιλαμβάνονται 54 μαθήματα. Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, λειτουργούν τέσσερα θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια: α) Διαφημιστικής Φωτογραφίας, β) Ψηφιακών Φωτογραφικών Εφαρμογών, γ) Πολυμέσων και δ) Εργαστήριο Ολογραφίας. Όλα τα εργαστήρια συνεργάζονται με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς και παρέχουν βραβευμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες πρακτικές. Στηρίζουν την έρευνα, φέρνουν κοντά φοιτητές, καθηγητές, ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους και δημιουργούν ευκαιρίες και προοπτικές που μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά όχι μόνον την επαγγελματική ζωή των αποφοίτων αλλά και την κοινωνία σε πλειάδα τομέων. Τέλος, παρουσιάζεται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο επιστημονικό πεδίο «Φωτογραφία: Έρευνα και Μεθοδολογία» που εστιάζει στην επιμόρφωση στο πεδίο της φωτογραφικής έρευνας και των σύγχρονων εργαλείων μεθοδολογίας, καθώς και στην εμβάθυνση στη φωτογραφική θεωρία και κριτική.
Παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.