Εσωτερική Αρχιτεκτονική: Η τέχνη της δημιουργίας χώρων ζωής

Η Εσωτερική Αρχιτεκτονική ως διακριτό γνωστικό πεδίο έχει αποκτήσει σπουδαίο ρόλο στο σύγχρονο πολιτισμό, διότι αυτή αφορά σε σημαντικό βαθμό στην πολιτιστική και τεχνολογική αναδιαμόρφωση των συγχρόνων αστικών περιβαλλόντων. Το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει ως θεμελιώδες ειδοποιό χαρακτηριστικό τη σύλληψη και δημιουργία χώρων ζωής, όπου μέσα από την ενότητα των τεχνών, ο άνθρωπος συμπλέκεται με το περιβάλλον και ανατροφοδοτεί σε αυτή τη βάση, τη σκέψη και τη δράση του.

Η θεώρηση θεμάτων ανασχεδίασης, επανάχρησης ή προσαρμογής υπαρχόντων κτιρίων, καθώς και σχεδιασμού νέων χώρων και αντικειμένων, στο πλαίσιο σύγχρονων ιστορικών, φιλοσοφικών, κοινωνικών, ψυχολογικών και τεχνολογικών παραμέτρων, συνιστά τον πυρήνα της οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Τμήμα.

Στην τηλεοπτική παρουσίαση του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑΔΑ, η Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Ελένη Τάτλα, καθώς και μέλη ΔΕΠ παρουσιάζουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Τμήματος καθώς και το εύρος των δράσεων και δυνατοτήτων που προσφέρονται σε αυτό. Στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, διάρκειας οκτώ εξαμήνων, περιλαμβάνονται 56 μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, εκ των οποίων 43 είναι υποχρεωτικά και 4 επιλογής υποχρεωτικά και συγκεντρώνουν 240 ECTS. Στην παρουσίαση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια  που καταβάλλεται για εξωστρέφεια με όχημα διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως συνεργασία με φορείς της Πολιτείας, οργάνωση εκθέσεων με έργα των φοιτητών, οργάνωση επιστημονικών φοιτητικών συνεδρίων κλπ. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα ERASMUS, όπου τονίζονται, από την υπεύθυνη, επ. καθηγήτρια Διονυσία Φράγκου, οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας του Τμήματος με ξένα πανεπιστήμια και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Επιπλέον, το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑΔΑ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, παράγοντας πρωτότυπο ερευνητικό έργο και διερευνώντας και εγκαινιάζοντας καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές, έχει οργανώσει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο επιστημονικό πεδίο «Βιοκλιματικός σχεδιασμός του αρχιτεκτονικού χώρου», το οποίο, όπως αναφέρει η Διευθύντριά του, αν. καθηγήτρια Μάρω Σίνου, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διεπιστημονικότητα και απευθύνεται σε πτυχιούχους αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, αποφοίτους Αρχιτεκτονικών Σχολών καθώς και αποφοίτους ΑΕΙ συναφών γνωστικών αντικειμένων. Περιλαμβάνει τρία εξάμηνα σπουδών (10 μαθήματα και Διπλωματική εργασία) και χορηγεί 90 ECTS.
Παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Επόμενο άρθρο10 χρόνια προσφοράς ζωής από το Βloodsharing – Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας του ΠΑΔΑ