Confucius Institute στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Από αριστερά προς δεξιά διακρίνονται ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης, καθηγητής Wang Yongjun, ο Κινέζος Δ/ντής του Ινστιτούτου, αν. καθηγητής Xu Wenjie, ο Δ/ντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Γεώργιος Γεωργούδης και ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Confucius Institute σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης, στις 30/6. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος είναι μη κερδοσκοπικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο που υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση με σκοπό τη διάδοση του κινεζικού πολιτισμού, της κινεζικής γλώσσας και τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας και καλλιέργειας κλίματος φιλίας μεταξύ των λαών μέσα από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και συνεργασίες. Το παρόν Ινστιτούτο παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον καθώς κύρια προτεραιότητά του αποτελεί η ενασχόλησή του με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσορίζοντας την κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng στην τελετή ίδρυσης, επεσήμανε ότι το ΠΑΔΑ είναι ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που διακρίνεται για την ταχεία ανάπτυξή του, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιόλογες διεθνείς επιδόσεις του, τα εξαιρετικά αποτελέσματα που λαμβάνουν κατά τις αξιολογήσεις τα προπτυχιακά του προγράμματα, τα οποία και οδηγούν σε επιζητούμενα διεθνώς επαγγελματικά προσόντα και θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω επιστημονική ανέλιξη.

Η δημιουργία του Ινστιτούτου Confucius στο ΠΑΔΑ σε συνεργασία με το Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, υπογράμμισε ο κ. Καλδής, είναι μια πρώτης επιλογής στρατηγική στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων επικοινωνίας, κατανόησης και προαγωγής του πολιτισμού, που ενδυναμώνει τις ελληνοσινικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγει την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης στην ολιστική προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng και ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ και προς όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος που καταδεικνύει τη σταθερή εμπιστοσύνη των δύο πλευρών στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της αμοιβαίας μάθησης. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες στους αρχαίους πολιτισμούς των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι πριν από παραπάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο γέννησαν ταυτόχρονα μεγάλους φιλοσόφους, όπως ο Κομφούκιος, ο Λαότζι, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, αλλά άνοιξαν και το κεφάλαιο της ανθρώπινης ιατρικής σχεδόν την ίδια εποχή. Επεσήμανε, επίσης, ότι ως παραδοσιακά ολιστικά θεραπευτικά συστήματα, η ελληνική ιατρική και η κινεζική ιατρική επιδιώκουν να εναρμονίσουν την υγεία του ατόμου με τις συμπαντικές δυνάμεις ζωής της φύσης και του κόσμου.

            Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Σαγκάης, καθηγητής Wang Yongjun ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας θα συμβάλλουν στην κατανόηση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής ιατρικής από περισσότερους ανθρώπους.

Στιγμιότυπο από την παράσταση QI GONG

Στο χαιρετισμό του ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου, Γεώργιος Γεωργούδης επεσήμανε ότι η τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πετυχημένης προσπάθειας που διήρκησε πάνω από έξι χρόνια μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας επίσημος φορέας ακαδημαϊκής συνεργασίας και υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση των διάφορων μεθόδων και τεχνικών της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στη σύγχρονη θεραπευτική, θα λαμβάνει χώρα με βάση τους κανόνες και τις αρχές της σύγχρονης επιστήμης και την έννοια της evidence-based medicine.

Ο κινέζος Διευθυντής του Ινστιτούτου, αν. καθηγητής Xu Wenjie, υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο θα εξελιχθεί σε μια εξαιρετική ακαδημαϊκή μονάδα με έμφαση στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική και την κατανόηση μεταξύ του κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού.

Υπεύθυνος για τις ακαδημαϊκές σχέσεις με τα πανεπιστήμια της Κίνας, ο οποίος είχε και μεγάλη συμβολή στην ίδρυση του Confucius Institute, είναι ο αν. καθηγητής του Τμήματος Τουρισμού του ΠΑΔΑ, Αριστείδης Κοντογεώργης. Την τελετή ίδρυσης χαιρέτησαν, επίσης, ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας 2023-2027, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού και Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων – Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023-2027, αν. καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να διαλογισθούν, παρακολουθώντας παράσταση QI GONG, το οποίο είναι ένα ολιστικό σύστημα συντονισμένης στάσης σώματος και κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού που στοχεύει στην ευεξία και την πνευματικότητα.
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)

Προηγούμενο άρθροΕπίτιμος Καθηγητής του ΠΑΔΑ ο Χρίστος Παπαδημητρίου
Επόμενο άρθροΕυχαριστήρια επιστολή στον Πρύτανη του ΠΑΔΑ από τον Σύλλογο Ποντίων «Ο ΦΑΡΟΣ»