Με πολύ μεγάλη συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης σε θέματα Φοιτητών/τριών με Αναπηρίες (ΦμεΑ) από την Πράξη «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», με επιστημονική υπεύθυνη, την κ. Μαρία Ραγκούση, καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ.
Ο βασικός στόχος των σεμιναρίων ήταν η ενημέρωση του διοικητικού προσωπικού ώστε να αναγνωρίζει και να διακρίνει τις διαφορετικές περιπτώσεις φοιτητριών και φοιτητών που έρχεται σε καθημερινή επαφή, αλλά και να εκπαιδευθεί στους ανά περίπτωση κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε σημαντικό να τα παρακολουθήσει ειδικά το προσωπικό των Γραμματειών των ακαδημαϊκών τμημάτων και των σχολών, καθώς και το προσωπικό όλων των υπηρεσιών της Φοιτητικής Μέριμνας και Βιβλιοθήκης, που έρχεται σε συχνότερη επικοινωνία με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και της μείζονος σημασίας της θεματολογίας, συνολικά το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τρεις φορές με μεγάλη επιτυχία και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις του ΠΑΔΑ.
Τα σεμινάρια εστίασαν σε θέματα διαχείρισης της επικοινωνίας του προσωπικού με φοιτητές/ήτριες με νευρααναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές φάσματος αυτισμού, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες) καθώς και κωφούς-ές/βαρήκοους-ες φοιτητές/τριες.
Τη διαμόρφωση του περιεχομένου, την επιμέλεια των θεμάτων και τις εισηγήσεις των σεμιναρίων ανέλαβε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της «ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» και συγκεκριμένα η Δρ. Βασιλική Ειρηνάκη, Ψυχολόγος, η κ. Παρασκευή Σωτηροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός και οι κκ. Ροζαλία Φουντά και Ουρανία Ιορδανίδου, Διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, συνεργάτιδες της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» του ΠΑΔΑ.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν » σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας / Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΑΔΑ και απευθύνθηκαν στο διοικητικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και όλων των υπηρεσιών του ΠΑΔΑ.. Σημαντική ήταν και η παρουσία και η συνεισφορά της κ. Βιργινίας Στεφανοπούλου (Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας) και της κ. Καλλιόπης Κουζινού (Διεύθυνση Υποστήριξης Σπουδών).
Τα σεμινάρια διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του ΠΑΔΑ να αναφερθεί και στις δικές του εμπειρίες και τυχόν εμπόδια που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει κατά την εξυπηρέτηση των φοιτητριών και φοιτητών αλλά και να απευθύνει ερωτήσεις στις εισηγήτριες, ώστε να ακολουθήσει ζωντανή συζήτηση.
Παράλληλα, δόθηκαν στο προσωπικό σαφείς κατευθύνσεις και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές σε θέματα καθημερινής διαχείρισης. Τέλος, αναδείχθηκε η σημασία και ο ρόλος της ισχυρής διασύνδεσης μεταξύ (α) των φοιτητών/ριών με αναπηρίες, (β) των Γραμματειών των ακαδημαϊκών τμημάτων και (γ) των Συμβούλων Καθηγητών/ριών ΦμεΑ και των αναπληρωτών τους, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά την ευρύτερη σχετική νομοθεσία είναι διαθέσιμο και αναρτημένο για όλους και όλες, στην ιστοσελίδα της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» (https://prosvasi.uniwa.gr).