Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2ο Workshop στη Νευρομορφική Υπολογιστική και Εφαρμογές της στο ΠΑΔΑ

Από αριστερά διακρίνονται οι κ Νίκος Πλέρος, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ,.Αντώνης Μπόγρης, καθηγητής ΠΑΔΑ, Χάρης Μεσαριτάκης, αναπλ. καθηγητής Παν. Αιγαίου.

Με διακεκριμένους επιστήμονες της Ευρώπης και των ΗΠΑ καθώς και με ερευνητές μεγάλων εταιρειών όπως η IBM και η Huawei, διοργανώθηκε το 2ο Workshop στη Νευρομορφική Υπολογιστική και Εφαρμογές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Αντώνη Μπόγρη, καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του κ. Χάρη Μεσαριτάκη, αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κ. Νίκου Πλέρου αν. καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύριος θεματικός άξονας του Workshop ήταν το ιερό δισκοπότηρο της εποχής της ψηφιακής μετάβασης, η υπολογιστική δηλ. που εμπνέεται από τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και η υλοποίησή της με υψηλή απόδοση και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Οι σύγχρονοι συμβατικοί υπολογιστές αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο να συμβαδίσουν με τον εκθετικά αυξανόμενο αριθμό σύνθετων εργασιών τεχνητής νοημοσύνης που συνοδεύονται από τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Οι νευρομορφικοί επεξεργαστές και ιδιαίτερα η φωτονική τους εκδοχή κερδίζουν έδαφος ως πολλά υποσχόμενοι επιταχυντές επιτυγχάνοντας χαμηλή καθυστέρηση, υψηλή ταχύτητα υπολογισμού με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Στο βήμα ο καθηγητής Ben Yoo του Πανεπιστημίου University of California, Davis

Η νευρομορφική φωτονική και οι εφαρμογές της είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη ερευνητική περιοχή. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και δεσμεύτηκαν για την ετήσια καθιέρωση του workshop ως ενός ξεχωριστού γεγονότος δεδομένου ότι η κοινότητα συνεχώς διευρύνεται και παράλληλα υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Εικονίζεται ο κ. Volker Sorger, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Florida και ιδρυτής της εταιρίας Optelligence

Στο τέλος του workshop πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των φωτονικών τεχνολογιών στην επιτάχυνση των αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης και την υλοποίηση τεχνικών υπολογισμού εμπνευσμένων από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, κατά την οποία προέκυψαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις.

Το workshop παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών και καθηγητών από το ΠΑΔΑ αλλά και άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Το workshop έλαβε χώρα υπό την αιγίδα τριών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, Η2020 NEoteRIC, Horizon Europe PROMETHEUS και Horizon 2020 Plasmoniac.

Όσοι/όσες δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν το workshop, έχουν τη δυνατότητα να το δουν μέσω των συνδέσμων στο youtube που βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://rncp.eu/workshop/.

Προηγούμενο άρθροΔράσεις ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης της Πράξης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» του ΠΑΔΑ
Επόμενο άρθροΡεκόρ συμμετοχών στο διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στα Χανιά