Webinar: Αντιμετώπιση κουνουπιών-διαβιβαστών ασθενειών από το Τμήμα Πολιτικών Δημοσίας Υγείας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 24 Ιουνίου 2022 το Webinar με θέμα: «Νέα δεδομένα στη διαχείριση κουνουπιών – διαβιβαστών νοσημάτων στην Ελλάδα»,  που οργάνωσαν το Εργαστήριο Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων – ΕΕΛΝΟ, το ΠΜΣ Δημόσια Υγεία και το ΠΜΣ Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ).

Το webinar συντόνισαν η Ελένη Πατσουλά, Αν. Καθηγήτρια Παρασιτολογίας και Εντομολογίας της Δημόσιας Υγείας με έμφαση στη Μοριακή Μεθοδολογία-τροπικά Νοσήματα, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και ο Γεώργιος Μακρυνός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ).

Η Ελένη Πατσουλά στην εισήγηση της: «Νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια στην Ελλάδα» αναφέρθηκε στην περίπτωση της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου και των νοσημάτων που μεταδίδονται από το κουνούπι – τίγρης στη χώρα μας αναπτύσσοντας τα πρόσφατα δεδομένα καθώς και τις προκλήσεις αντιμετώπισης τους.

Ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης, Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Εντόμων & Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην εισήγηση του: «Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών» αναφέρθηκε στην ανάγκη προγραμμάτων παρακολούθησης των πληθυσμών των κουνουπιών όλο τον χρόνο ακόμη και τον χειμώνα, στις σύγχρονες μεθόδου καταπολέμησης τους, καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης αξιόπιστων μοντέλων πρόβλεψης επιδημιών από διαβιβαστές – κουνούπια .

Ο Γεώργιος Κώνσταντος, Υπεύθυνος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των κουνουπιών Περ. Αττικής, Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής Κουνουπιών στην εισήγηση του: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κουνουπιών στην περιφέρεια Αττικής: Θεωρία και εφαρμογές», ανέδειξε τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, των δειγματοληψιών, των παρεμβάσεων καταπολέμησης από τις Περιφέρειες χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον υδροβιότοπο του Σχοινιά στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, ο Γεώργιος Μακρυνός με την εισήγηση του: «Η συμβολή των Δήμων στη διαχείριση των κουνουπιών: εφαρμογές Δημόσιας και Περιβαλλοντικής υγιεινής», ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση του περιβάλλοντος, των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στους Δήμους και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που υλοποιούνται.

Για όσους δεν κατάφεραν να το παρακολουθήσουν, το webinar βιντεοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ΠΜΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=b6EriSOgrn8). 

Το Εργαστήριο Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, το ΠΜΣ Δημόσια Υγεία και το ΠΜΣ Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με φορείς Δημόσιας Υγείας, αφουγκραζόμενοι τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον ανάλογα Webinars σε αντίστοιχα επίκαιρα θέματα υγείας.

Προηγούμενο άρθροΗ νεοελληνική μας γλώσσα
Επόμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ στην τελετή απονομής των “Womenempowerment & Diversity & Inclusion awards”