Στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κηρύχτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 με κάθε επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, της ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης και Πολιτείας, της ελληνικής Εκκλησίας, πολλών πανεπιστημίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών η έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2019 (2nd Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-EuroMed 2019), ενώπιον εκατοντάδων συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Το συνέδριο αυτό έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών φορέων που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.- Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (θεσμοθετημένο εργαστήριο μη-καταστροφικών τεχνικών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών) και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Εργαστήριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Το μοναδικό αυτό για την Ελλάδα συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους ως εθνικής σημασίας, τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ είχε και την υποστήριξη-αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eRA και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).
Την υποδοχή των επίσημων εκπροσώπων και όλων των συνέδρων έκανε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, οικονομολόγος κ. Κων. Σκριάπας, ενώ την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο επίσημος εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, κ. Καισάριος Χρόνης.
Εκ μέρους των επίσημων φορέων της ελληνικής και κυπριακής πολιτείας, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εξής: Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Unesco Chair και EU-ERA–ΤΕΠΑΚ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, o εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, η μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Νάντια Στυλιανού, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, η εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, κ. Καρακώστα Νάντια, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο γενικός γραμματέας της Ν.Δ,. κ. Γεώργιος Στεργίου, ο δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Ιωάννης Γκίκας, ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ, κ. Δημήτριος Φραγκάκης, ο κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, καθηγητής κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ομότιμος καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Στέφανος Τσιτομενέας, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεώργιο Πατούλη, η γενική διευθύντρια, κ. Δήμητρα Λυγούρα , εκπροσωπώντας τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο, η καθηγήτρια κ. Εφεσίου Ειρήνη, μέλος ΔΣ ICOMOS Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ICOMOS Κύπρου, κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, η εκπρόσωπος ΤΕΕ, καθηγήτρια Τώνια Μοροπούλου, πρόεδρος εθνικής αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο ομότιμος καθηγητής ΠΑΔΑ, κ. Απόστολος Κοκκόσης, ο καθηγητής ΠΑΔΑ, κ. Δημήτριος Τσελές, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους ο πατήρ Επιφάνειος Παντοκρατορινός.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κορυδαλλού, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Κύπρου, κ. Δημήτρης Νικολάου, πολλοί εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών εργαστηρίων, μουσείων, βιβλιοθηκών, εθελοντικών οργανώσεων και ιδιωτικών εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλοί άλλοι.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της μεγάλης ανταπόκρισης πλέον των 350 εξειδικευμένων επιστημόνων που συμμετείχαν στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης, καθ’ όλο το τριήμερο 25-27/9/2019. Σημειώνεται ότι οι συγγραφείς των 95 εργασιών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, μετά από αυστηρή επιλογή, είναι 266, εκπροσωπώντας 14 πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι σύνεδροι προέρχονταν, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, από πολλές χώρες του εξωτερικού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην τελετή λήξης του συνεδρίου, οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην έκδοση Ψηφίσματος για την άμεση σύσταση εθνικών επιτροπών σε Ελλάδα και Κύπρο και μιας διακρατικής επιτροπής Ελλάδας-Κύπρου, η οποία θα συγκροτηθεί από εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, την παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη και θα έχει ως βασικό σκοπό τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης, διαφύλαξης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού έθνους, έτσι ώστε αυτή να λάβει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Παράλληλα, διατράνωσαν την απαίτηση για άμεση επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και όλων των κλαπέντων, αμύθητης αξίας, δημιουργημάτων του ελληνικού πολιτισμού σε αυτούς που τα δημιούργησαν και γιατί ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του ανθρώπου και πρέπει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο, που είναι η Ελλάδα.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος από τη Διακήρυξη Αρχών, όπως έχει προκύψει από τις εργασίες του συνεδρίου, και, με μέριμνα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Δευτεροβάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», θα διαβιβαστούν σε διεθνείς οργανισμούς, στους αρμόδιους φορείς και θεσμικά όργανα, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.