Συνεργασία του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας με το κανάλι της Βουλής

Το Τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνεργάζεται με τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων στο πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ», ένα Δια-Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα που οργανώθηκε και υλοποιείται με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.
Εμπνευστής του προγράμματος εκ μέρους της Βουλής – Τηλεόρασης, ο κ. Άρης Φατούρος σκηνοθέτης και σύμβουλος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.
Το πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» είναι η δημιουργική πρακτική άσκηση στη Βουλή-Τηλεόραση τελειόφοιτων ΑΕΙ, των Τμημάτων Κινηματογράφου & Οπτικοακουστικών, Θεατρικών & Μουσικών Σπουδών, Γραφιστικής & Επικοινωνίας με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική.

Οι τελειόφοιτοι εντάσσονται για ένα εξάμηνο σε επιδοτούμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που επιμελείται το Τμήμα Επιμόρφωσης της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την εξαμηνιαία περίοδο οι τελειόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από δια-τμηματικά σεμινάρια (έρευνας, σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, ηχοληψίας, κινηματογραφικής μουσικής, γραφικών) που προσφέρουν εθελοντικά οι σύνδεσμοι-Καθηγητές των συμμετεχόντων ΑΕΙ και στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή παραγωγή των φοιτητικών ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, οι σύνδεσμοι-Καθηγητές βοηθούν με συμβουλές και συνεργασία τους φοιτητές. Το ΠΑΔΑ εκπροσωπούν οι καθηγητές του Τμήματος Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού οι δρ Ελένη Μούρη και ο δρ Σπυρίδων Σιάκας. 

Για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση το 2017 με την εθελοντική συμβολή ομάδας καθηγητών και διδασκόντων από κάθε συνεργαζόμενο Τμήμα ΑΕΙ, που κατέληξε σε δύο συναντήσεις στη Βουλή με τη συμμετοχή και των Προέδρων των αντίστοιχων Τμημάτων. 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συγκροτούν ομάδες εργασίας, με κέντρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Λειτουργούν συλλογικά, με την υποστήριξη συνδέσμων-Καθηγητών και υπό την εποπτεία του καναλιού προτείνουν, επιλέγουν, κινηματογραφούν, επεξεργάζονται (εικόνα, ήχο, μουσική, γραφικά) και τελικά υπογράφουν τη σειρά ντοκιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα» https://www.youtube.com/watch?v=w1vpeymoebw&ab_channel=HellenicParliamentTV

Κατά την πρώτη πιλοτική χρονιά (2018) παρήχθησαν 29 δεκαπεντάλεπτα «Φοιτητιβίσματα» που προβλήθηκαν και προβάλλονται τακτικά από τη Βουλή-Τηλεόραση. 
Οι ταινίες δημιουργήθηκαν από 26 φοιτητές και φοιτήτριες, από 10 Τμήματα επτά Πανεπιστημίων, ενώ από το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας συνεργάστηκαν οι φοιτήτριες Λυδία Παπακωνσταντίνου και Ελένη Φίλιου δημιουργώντας εκτός από ντοκιμαντέρ και τους τίτλους αρχής και τέλους όλων των ντοκιμαντέρ. Οι τίτλοι αυτοί θα παραμείνουν σε όλα τα παραγόμενα ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Φοιτητιβίσματα».

Κατά την δεύτερη χρονιά (2019) συμμετείχαν 32 φοιτητές και φοιτήτριες, από 12 Τμήματα επτά Πανεπιστημίων, ενώ από το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας συμμετείχαν οι φοιτητές Γιάννης Κυρίτσης και Χρήστος Αμούτζιας, όπου εκτός από τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ, ο Γιάννης Κυρίτσης ήταν ο βασικός μοντέρ και άλλων ντοκιμαντέρ.
Κατά την τρίτη δημιουργική χρονιά «Φοιτητιβίσματα» συμμετέχουν 13 Τμήματα Ελληνικών ΑΕΙ, από επτά Πανεπιστήμια, ενώ από το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑ.Δ.Α. συμμετέχουν οι φοιτήτριες, Δάφνη- Βασιλική Θερμίδη, Αγγελική Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Τσαφαρίδη. 
Οι φοιτήτριες Δάφνη- Βασιλική Θερμίδη και Αικατερίνη Τσαφαρίδη δημιουργούν το site της εκπομπής με τα links των ταινιών και κάθε πληροφορία που αφορά τις ταινίες, την εκπομπή αλλά και τους φοιτητές – δημιουργούς ανά έτος και Πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρχει και δυνατότητα περαιτέρω συνεργασιών.
Η φοιτήτρια Αγγελική Παπαϊωάννου συνεργάζεται με τις ομάδες ως εικονολήπτης και μοντέρ, ενώ δημιουργεί και ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ.

Τα συμμετέχοντα Τμήματα είναι:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.: Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας.
Ε.Κ.Π.Α: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Α.Π.Θ.: Τμήμα Κινηματογράφου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
ΠΑΝΕΠΙΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Τμήμα μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
ΠΑΝΤΕΙΟ: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική Πρωτοβουλία Φοιτητών ΠΑΔΑ για Εκπαιδευτικές Βιντεοσκοπήσεις
Επόμενο άρθροΗ Αυτοδιοίκηση σε νέες προοπτικές