Η τέχνη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, με πολλαπλές προσεγγίσεις, αναλύσεις και εφαρμογές, ενώ η εικαστική γλώσσα ως τρόπος ερμηνείας των εικαστικών μορφών υπακούει σε κάποιες αρχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους νόμους της φύσης και της ζωής και έχει ως κύριες πηγές της την οπτική αντίληψη, την οπτική γλώσσα και την επικοινωνία.
Αυτό υποστηρίζει το άκρως ενδιαφέρον και κατατοπιστικό βιβλίο της Μάρθας Τσιάρα «Αρχές βασικού σχεδίου: Σύνθεση – εφαρμογές», από τις Εκδόσεις Πεδίο, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τον αναγνώστη σε επαφή με τις αρχές του βασικού σχεδίου, της εικαστικής γλώσσας και της γλώσσας της εικόνας γενικότερα.
Προϊόν µακρόχρονης και συστηµατικής έρευνας, η απλή αλλά εµπεριστατωµένη προσέγγιση που υιοθετείται στο βιβλίο αυτό επιχειρεί να συμβάλει στην ουσιαστική επικοινωνία µε έργα εικαστικών και εφαρµοσµένων τεχνών, αλλά και στην αξιοποίηση των αρχών του βασικού σχεδίου και της εικαστικής γλώσσας για τη δηµιουργία πρωτότυπων εικαστικών έργων και των εφαρµογών τους. Στο βιβλίο αναλύονται με απλό και κατανοητό τρόπο τα βασικά στοιχεία της εικαστικής γλώσσας: το σημείο-σημάδι· η γραμμή, η κίνηση και η κατεύθυνση· το σχήμα, το επίπεδο, η μορφή και η φόρμα· το χρώμα· η υφή (ματιέρα). Παρουσιάζονται ακόμη η σύνθεση και οι βασικές αρχές και τεχνικές της αρμονίας, καθώς και οι τρόποι επικοινωνίας του εικαστικού μηνύματος (αναπαράσταση, συμβολισμός, αφαίρεση). Το βιβλίο κλείνει με μια σύντομη και περιεκτική περιήγηση στους χώρους της γραφιστικής και του animation, με στόχο να καταδειχθεί η άμεση σχέση και σύνδεση που έχουν οι αρχές του βασικού σχεδίου και της εικαστικής γλώσσας (το αλφάβητό της, η σύνθεση και οι βασικοί τρόποι μετάδοσης ενός εικαστικού μηνύματος) με αυτές τις εφαρμοσμένες τέχνες και τις εφαρμογές τους!
Παραπομπές και παραδείγματα, σχέδια, εικόνες, έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών, έργα γραφιστικής και animation επεξηγούν τη θεωρία και την εμπλουτίζουν ουσιαστικά, κάνοντάς την άμεσα κατανοητή και ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη. Σε όλο το βιβλίο, η συγγραφέας δεν παύει να επισημαίνει ότι στην εικαστική γλώσσα δεν υπάρχουν κανόνες και συνταγές, ούτε μπορεί κανείς να υποστηρίξει με απόλυτο τρόπο ότι κάτι είναι καλό ή άσχημο: «…Ιδιαίτερα σήμερα, που οι εικαστικές τέχνες βρίσκονται σε μια πορεία συνεχών αναζητήσεων και ανατροπών, θα ήταν τουλάχιστον απλοϊκός ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν δεδομένες συνθετικές προτάσεις και λύσεις. Υπάρχουν απλώς οι βασικές αρχές της εικαστικής γλώσσας, οι οποίες, όπως συχνά αναφέρεται, συνδέονται με τους νόμους της φύσης, της ζωής και της οπτικής αντίληψης, και αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθερές αξίες για το πλάσιμο της μορφής ενός εικαστικού έργου – ποτέ όμως με απόλυτο και δογματικό τρόπο, αλλά μόνο στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης».
Το βιβλίο αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την εικαστική έκφραση, ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο στον κόσµο της εικαστικής αναζήτησης και δημιουργίας.
Η Μάρθα Τσιάρα είναι εικαστικός και από το 2000 διδάσκει στο Τµήµα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού.
Αρχική Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού «Παράθυρο» στον κόσµο της εικαστικής αναζήτησης και δημιουργίας