Πραγματοποιήθηκε έκθεση που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο «Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστική Τεκμηρίωση» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Ψαραγορά της Αίγινας.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία καθηγητών και φοιτητών των Τμημάτων: Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, με την ομάδα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 13ου Fistki Fest, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το Εργαστήριο και τον Δήμο Αίγινας.
Αποτελούνταν από 4 projects στο κοινό πεδίο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αντιμετωπίστηκε «ως μία ζωντανή πραγματικότητα που αλλάζει, εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, εμπλουτίζεται, προσαρμόζεται και μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές ακολουθώντας τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς.»[1]
Με αυτήν την αφετηρία ένας χώρος, όπως η ψαραγορά της Αίγινας που λειτουργεί δεκαετίες και ένα επάγγελμα, όπως η αλιεία που βρίσκεται σ’ αυτόν τον οικείο χώρο, ενέπνευσαν τη δράση των μελών του Εργαστηρίου και των φοιτητών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού για την τεκμηρίωση, την καταγραφή αυτών των πνευματικών αγαθών, την ερμηνεία τους μέσω των εφαρμοσμένων τεχνών και του σχεδιασμού, και την παρουσίαση τεσσάρων projects.
Αναλυτικά τα projects είναι:
“Μιλώντας για τα ψάρια» Συντονιστής ο Παύλος Συμεών με τους φοιτητές/τριες : Ράνια Βασιλικιώτη, Αλέξανδρο Βουγιουκαλάκη, Κατερίνα Δεληγιάννη, Μορφούλα Δαφνητίδη, Νίκη Ηλιοπούλου, Βασίλη Καπράλο, Σόνια Κουτσουκιάν, Παναγιώτη Λιόση, Ορέστη Μπέλμπα, Χρήστο Νέτσιο, Βάσσια Παππά, Λιάννε Πιτσιλού, Απόστολο Ράμμο, Αικατερίνη Σεϊρλή, Μάιρα Τσελεμεντέ και Κωνσταντίνο Χανή.
«Η ζωή του Ψαρά» Συντονίστρια η Μάρθα Τσιάρα με τους φοιτητές Θοδωρή Αντιβάχη και Άγγελο Αγγελάκη.
«Τυλίγοντας τα ψάρια» Συντονίστρια η Νίκη Καποκάκη με τους φοιτητές/τριες : Ελευθερία Αρώνη, Γεώργιο Ζιώγα, Μαρίνα Καραπιπέρη, Παναγιώτη Μελεούνη, Δήμητρα Νικολακάκη, Μαρία Σταμούλη και Νικηφόρο-Εμμανουήλ Τζεβελεκίδη.
Οι φοιτητές επέλεξαν να κάνουν προτάσεις σχεδιασμού του χαρτιού που χρησιμοποιείται για να τυλίγονται τα ψάρια, οι οποίες εκτυπώθηκαν σε «στρατσόχαρτο» για να προσομοιάζει στο φτηνό χαρτί που χρησιμοποιείται στις ψαραγορές. Οι εκτυπώσεις αυτές τοποθετήθηκαν στον χώρο σαν ένα λειτουργικό στοιχείο του, προσδίδοντας ένα παιγνιώδη χαρακτήρα.
«Η Φανταστική Ψαριά» Συντονίστρια η Βάντα Χαλυβοπούλου με τον φοιτητή Παναγιώτη Τσινίκα και την φοιτήτρια Όλγα Καραγιάννη
Πρόκειται για μία είναι μια εικαστική ιδιοκατασκευή- εγκατάσταση με σημείο αναφοράς τις μικρές ιδιοκατασκευές που τοποθετούνταν σε βάρκες και είχαν δημιουργηθεί από τον εκάστοτε ψαρά για κάποιο χρηστικό σκοπό. Οι φοιτητές συνέθεσαν υλικά που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα, τα οποία επιχειρούν να ερμηνεύσουν με νέο τρόπο και να συνθέσουν σε μια νέα λειτουργία, ανασύροντας μνήμες ψαρέματος και μεταφέροντας μια βιωματική αίσθηση.
Η έκθεση διήρκεσε από τις 9 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022 και έτυχε ευρείας προβολής από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (aegina portal, aegina’s light και saronic magazine) καθώς και από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι aegina portal. Όλο το οπτικό υλικό -αφίσες, φυλλάδιο και banners– σχεδιάστηκε από τους φοιτητές Παναγιώτη Τσινίκα, Όλγα Καραγιάννη, Θοδωρή Αντιβάχη και Άγγελο Αγγελάκη, ενώ η φιλοξενία και οι εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν από την ΚΕΔΑ του Δήμου Αίγινας.