Με πρωτοβουλία της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οργανώθηκε συνάντηση εργασίας υπό τον Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ, Καθηγητή Πέτρο Καλαντώνη, με Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Οίνου, Αμπέλου & Ποτών και εκπροσώπους σημαντικών φορέων του Αμπελοοινικού Κλάδου για τη διερεύνηση δυνατότητων ανάπτυξης συνεργειών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς του Τμήματος Οίνου, Αμπέλου & Ποτών του ΠΑΔΑ, ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Ηλίας Κόρκας, η Επ. Καθηγήτρια, Δανάη Γκίζη και ο Αν. Καθηγητής, Γεώργιος Μπανίλας, ενώ από πλευράς του Αμπελοοινικού Τομέα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κ. Γιάννης Βογιατζής και η Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου κ. Κων/να Σπυροπούλου.
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν τα Πανεπιστήμια μέσω της διασύνδεσης και της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την ορθή διαχείριση κρίσιμων θεμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και κυρίως τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας στην κοινωνία προς όφελος της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά στη σημερινή εποχή όπου κυριαρχούν αβεβαιότητα και πληθώρα προκλήσεων σ΄ ότι αφορά το περιβάλλον και την κλιματική κρίση.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Ηλίας Κόρκας, δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Αμπελοοινικού Τομέα στοχεύει στην ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και παραγωγικής δραστηριότητας, μέσω της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης για την αντιμετώπιση κρίσιμων επίκαιρων προκλήσεων του κλάδου.
Το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται:
- στην προσαρμογή του αμπελοοινικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,
- στην αξιολόγηση νέων ποικιλιών ή κλώνων ανθεκτικών στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες,
- στην ενίσχυση του οινοτουρισμού μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ως μοχλού οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Οι σχεδιαζόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν:
- Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας που θα καθορίσει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες της κοινής δράσης.
- Την ενεργή συμμετοχή ερευνητικών ομάδων του Τμήματος Οίνου, Αμπέλου & Ποτών σε εφαρμοσμένη έρευνα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κλάδου.
- Τη συνδιοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προάγουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
- Την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών σε συνεργασία με επιχειρήσεις του τομέα.
Η εν λόγω συνέργεια απαντά σε υπαρκτές και επείγουσες ανάγκες του αμπελοοινικού τομέα, όπως:
- η βιωσιμότητα της αμπελοοινικής παραγωγής μέσω της προσαρμογής της στην κλιματική κρίση
- η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς και
- η βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών μέσω του οινοτουρισμού
Μέσω αυτής της συνεργασίας, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του ελληνικού αμπελοοινικού προϊόντος.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας έχει ως βασικό στόχο την αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας προς όφελος της ανάπτυξης και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και αγοράς, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν το έως σήμερα έργο και οι δράσεις της. Σ΄ ότι αφορά τον Αμπελοοινικό Κλάδο, καταγράφηκαν οι τρόποι με τους οποίους το ΠΑΔΑ μπορεί να συμβάλλει για να διεξαχθεί στοχευμένη έρευνα, ώστε να προκύψουν απτές λύσεις σε θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο και πρωτίστως να παραχθούν ερευνητικά αποτελέσματα, που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των οίνων.
Ο Κλάδος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την συνεργασία με το Τμήμα Οίνου, Αμπέλου & Ποτών του ΠΑΔΑ, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο και την ανάπτυξη ποικιλιών ή κλώνων που είναι ανθεκτικά στις νέες συνθήκες, να είναι υψίστης σημασίας. Ο οινοτουρισμός, επίσης, τέθηκε από τους φορείς του Κλάδου στο τραπέζι της συζήτησης ως μια σημαντική πτυχή, που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιχειρηματική ανάπτυξη των οινοποιείων, αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Κλάδου με το Πανεπιστήμιο, που θα θέσει τις βάσεις για την ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο.