
Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή του Επ. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνου Αθανασάκη στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Αθανασάκης συμμετείχε σε δύο θεματικά πάνελ στον τομέα της υγείας, καθώς εξειδικεύεται στα Οικονομικά της Υγείας και στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας.
Στη συζήτηση με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II», συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σ’ όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενος τα καινούργια νοσοκομεία, τη ψηφιοποίηση των ιατρικών εργαλείων, τη δημιουργία του ατομικού φακέλου υγείας, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.α. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκθειάσει την πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία οδηγεί σε ολοένα και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όμως, όπως πρόσθεσε, χρειάζονται και οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί μια στρατηγική, η οποία εστιάζει στην πρόληψη. «Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Τα καινοτόμα φάρμακα, για παράδειγμα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε την πολιτική μας», τόνισε επιπρόσθετα, αναφέροντας ότι «στόχος είναι οι πόροι, οι οποίοι πάντα είναι περιορισμένοι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασάκης, εστιάσε στο ζήτημα της έγκαιρης αναγνώρισης της χρόνιας νοσηρότητας, η οποία είναι και η πλέον κοστοβόρα για το σύστημα υγείας. «Για εμάς είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν δεν την ελέγξουμε, θα έχουμε πρόβλημα» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόληψη είναι κοινωνικο-πολιτικά πολύτιμη και απαραίτητη. Όπως ανέφερε, για να είναι οικονομικά προτιμητέα, πρέπει να είναι στοχευμένη, ο έλεγχος να είναι φθηνός και το αποτέλεσμα να αποδίδει. «Η πολιτική πρέπει να κινηθεί και στην έγκαιρη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόληψη θέλει υπομονή, προσήλωση και στοχοθεσία.
Ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Υγείας, Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, παρατήρησε ότι οι δομές υγείας έχουν χρόνια προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ανατραπούν με πολιτικές που θωρακίζουν το σύστημα. «Πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές» συνέχισε, παραπέμποντας στο ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος «έχει μείνει σε ένα στάδιο που δεν έχει εξελιχθεί». «Θέλουμε να τον εξελίξουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητος τομέας για να έχει ελευθερία κινήσεων» πρότεινε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τις ισχυρές προκλήσεις που έρχονται, ενώ αναφορά έκανε και στο πρωτοβάθμιο σύστημα, εξηγώντας ότι αυτός που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή, θα πρέπει να έχει τη γνώση για να διακρίνει τα αρχικά στάδια μιας ασθένειας. «Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να στρέφονται σε όσο πιο στοχευμένες και αποδοτικές δαπάνες» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του. Ολοκληρώνοντας, επανέλαβε ότι η πολιτική στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να κινηθεί σε ένα τριπλό στάδιο, το οποίο αφορά τη λογοδοσία-τεκμηρίωση-διαφάνεια, την αποτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Στη συζήτηση με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων», οι χρόνιες παθήσεις ήταν το πρωτεύον θέμα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Έχουμε για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Δεν έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα “πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω”. Ερχόμαστε όχι απλά να στείλουμε ένα υπενθυμιστικό SMS. Έχουμε ψηφιοποιήσει το σύστημα πρόληψης και στέλνουμε τα παραπεμπτικά. Θέλουμε να μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα και τα παιδιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατακτήσει κανείς την απόλυτη υγεία. Το πρώτο φορτίο νοσηρότητας έρχεται με την πρώτη ανάσα μας στη ζωή. Το υπουργείο Υγείας δεν εστιάζει μόνο στη δευτερογενή πρόληψη. Πάμε και ένα βήμα πίσω με το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία, με μια σειρά από δράσεις για καλύτερη υγεία για όλα τα παιδιά».
Ο κ. Αθανασάκης εστίασε στα καρδιαγγειακά προβλήματα, σημειώνοντας ότι είναι ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα “Προλαμβάνω”, τα καρδιαγγειακά ήταν εν πολλοίς ένα ζήτημα των ειδικών. Ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία στη χώρα. Τα καρδιακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Σε εμάς κοστίζουν το 1,8% του ΑΕΠ, τα μισά από αυτά είναι απώλειες παραγωγικότητας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι αρχίζουν να κατεβαίνουν στις ηλικίες». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοστίζει στο κράτος κάποιος με υπέρταση τόνισε: «Η υπέρταση κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, θεωρητικά είναι ανεκτό. Αν η θεραπεία δεν πετύχει τον στόχο της όμως γίνεται εγκεφαλικό με 15.000 το χρόνο. Τα περιθώρια και οι μεταβολές είναι μεγάλες».