Ξεκίνησε η λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας UNIWA AI Innovation Hub

Από αριστερά ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας ΠΑΔΑ, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, η Επιστημονικά Υπεύθυνη UNIWA AI InnoHUB και Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγητήρια Κλειώ Σγουροπούλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Στεργίου

Η λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας UNIWA AI Innovation Hub (https://ai-innohub.uniwa.gr/) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενός οικοσυστήματος υποδομών αιχμής για ένα ευρύ φάσμα τομέων δραστηριότητας με κεντρικό άξονα την αξιοποίηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος τίθεται στη διάθεση των ερευνητών του Πανεπιστημίου, αλλά και των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων της Αττικής, είναι πλέον γεγονός.

Καρδιά του UNIWA AI Innovation Hub αποτελεί η νέα Yπερυπολογιστική Υποδομή (HPC) η οποία αποτελείται από δύο διακριτές μονάδες, σχεδιασμένες να παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με το μοντέλο IAAS. Η πρώτη (UNIWA CPU Cloud) παρέχει υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής και βασίζεται στην πλατφόρμα ανοικτού κώδικα OpenStack ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει υπολογιστές υψηλής απόδοσης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε GPUs (UNIWA AI Cloud).

Η κεντρική υποδομή Τεχνητής Νοημοσύνης και ο εξοπλισμός των τομέων εφαρμογής του UNIWA AI Innovation Hub του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η εκδήλωση εγκαινίων του Κόμβου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο “Περικλής Λύτρας” ΠΑΔΑ, σηματοδότησε μια νέα εποχή στην τεχνολογική καινοτομία και την έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για το Πανεπιστήμιο, το τοπικό αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας.

Διακρίνονται από αριστερά οι Γιάννης Γιανναράκης, Digital Innovation Officer ΕΔΥΤΕ, Γιώργος Παπαβασιλείου, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Κώστας Καραμάνης, ΙΤΕ, Αντώνης Στασής, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλειώ Σγουροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη UNIWA AI InnoHUB και μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, Αλέξανδρος Μελίδης, ΕΛΛΑΚ, Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής ΙΕΛ ΑΘΗΝΑ, Πάνος Λουρίδας, Διευθυντής Υποδομών ΕΔΥΤΕ

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης και ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας ΠΑΔΑ, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος. Στην εισήγησή της η Επιστημονικά Υπεύθυνη και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου, τόνισε ότι κεντρικό στόχο της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η δημιουργία μιας μοναδικής για τα ελληνικά – και όχι μόνο – δεδομένα υποδομής, η οποία να αξιοποιεί τις υφιστάμενες ερευνητικές δομές και την τεχνογνωσία του προσωπικού του Πανεπιστημίου και να προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών σε ευρύτατο φάσμα τομέων ενδιαφέροντος, τοποθετώντας το ΠΑΔΑ σε εξέχουσα θέση παρόχου υποδομών και τεχνογνωσίας σε αντικείμενα αιχμής. Tο UNIWA AI Innovation Hub φιλοδοξεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση των επιστημονικών και τεχνολογικών περιορισμών και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν ερευνητές και επιχειρήσεις σε πόρους, υποδομές, εργαλεία και δεξιότητες για να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα ή υπηρεσίες ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής από το χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής Μάθησης και της Επιστήμης των Δεδομένων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου. Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός επεσήμανε ότι καθώς η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και ψηφιακά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα σταθεί αρωγός σε προσπάθειες υψηλού επιπέδου όπως αυτή του UNIWA AI Innovation Hub, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Εικονίζονται από αριστερά οι Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών ΠΑΔΑ, Ανδρέας Τσάτσαρης, Πρόεδρος Τμ. Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑΔΑ, Κλειώ Σγουροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη UNIWA AI InnoHUB, Κωνσταντίνος Στεργίου, Κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, Γιάννης Γιανναράκης, Digital Innovation Officer ΕΔΥΤΕ, Θεόδωρος Καρούνος, ΕΔΥΤΕ, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Τμ. Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Μανώλης Αθανασιάδης, Επ. Καθ. Τμ. Μηχανικών Βιοϊατρικής ΠΑΔΑ, Ανδρέας ΜάριοςΤσαΐνης, Υποψ. Διδάκτορας Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΑΔΑ και Λάζαρος Γραμματικόπουλος, Καθ. Τμ. Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑΔΑ

Κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης αποτέλεσαν η online σύνδεση και το καλωσόρισμα του Κόμβου στον ευρωπαϊκό χώρο καινοτομίας από το European Digital Innovation Hubs Network (EDIH), καθώς και το Πάνελ Συζήτησης, στο οποίο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και κορυφαίοι ερευνητές συζήτησαν τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, με έμφαση στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Η συζήτηση προσέφερε πολύτιμες προοπτικές και έδωσε την ευκαιρία για διαλογική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των τομέων Ενέργειας, Υγείας, Διατροφής, Πολιτισμού, Έξυπνων Κατασκευών και Περιβάλλοντος, παρουσίασαν τις εφαρμογές του Κόμβου και τις μελλοντικές προκλήσεις των αντίστοιχων τομέων. Οι εισηγήσεις τους ανέδειξαν τον πολυδιάστατο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας σε διάφορους τομείς, όπως οι εφαρμογές ευφυούς διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας, η διαχείριση ιατρικών απεικονίσεων, οι εφαρμογές μοριακών αναλύσεων στην υγεία, τη διατροφή και τον πολιτισμό, οι πολυμεταλλικές προσθετικές κατασκευές με χρήση ΤΝ, οι εφαρμογές  γεωχωρικής ευφυίας, κ.λπ.

Το UNIWA AI Innovation Hub, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το έργο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου, το UNIWA AI Innovation Hub αναμένεται να προωθήσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων και να συμβάλλει στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης στη Χώρα.

Η εκδήλωση και οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο στο YouTube UNIWA AI Innovation Hub

Προηγούμενο άρθροΕκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΠΑΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Επόμενο άρθροΤο 1ο Διδακτορικό Δίπλωμα απένειμε το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού ΠΑΔΑ