Το 8ο Συνέδριο Smart Data Smart Cities (SDSC’2024) διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα από το Ερευνητικό Εργαστήριο Συστημάτων Γεωπληροφορικής και Μεταφορών S.O.C.R.A.T.E.S. (Society for Organizations Cartography Remote sensing / Road Design and Applications using Technology / Transport Engineering on Earth and Space) του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών. Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο μεγάλης εμβέλειας με συμμετοχή που ξεπέρασε τις 35 χώρες από 5 ηπείρους, 100 και πλέον συμμετέχοντες και 80 ομιλητές, οι οποίοι στις 8 θεματικές επιστημονικές ενότητες και στα 3 workshops που πραγματοποιήθηκαν, πρόταξαν καινοτομίες και ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε κάθε σύγχρονη πόλη, δίνοντας τις βέλτιστες λύσεις σ΄ότι αφορά τη βιώσιμη και αρμονική της λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικοί ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι καθηγητές Robert Laurini (Γαλλία), Beniamino Murgante (Ιταλία) και Alenka Poplin (ΗΠΑ), καθώς και ο Σύμβουλος της Υ.Π.Α. κ. Σκαμνάκης, o Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑΔΑ, Καθηγητής Κάτσιος Ιωάννης, ενώ μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Δήμαρχος του έξυπνου νησιού της Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος.
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι στο Συνέδριο θα αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος σχετικά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τη λειτουργία των πόλεων του μέλλοντος με βάση την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, με ζητούμενο ένα βιώσιμο μέλλον, όπου ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεων και εξυπηρετούνται με βέλτιστο και αρμονικό τρόπο οι ανάγκες διαβίωσής του.
Το Συνέδριο Smart Data Smart Cities (SDSC) είναι ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει διεθνείς εμπειρογνώμονες στην ανάλυση πόλεων, τα GIS, τα Digital Twins, τις έξυπνες πόλεις και την επιστήμη των δεδομένων από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα για να συζητήσουν την πρόοδο σε σχετικές μεθόδους και εφαρμογές. Παρέχει ένα φόρουμ το οποίο προάγει τη συζήτηση για τη χρήση δεδομένων και τεχνολογίας στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των μελλοντικών μας πόλεων. Το SDSC είναι το ετήσιο συνέδριο της Urban Data Management Society (UDMS), μιας εμβληματικής οργάνωσης που μετρά πάνω από 50 χρόνια. Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάλυση και ο οραματισμός των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος. Οι έξυπνες πόλεις επωφελούνται από τα δεδομένα, την επιστήμη των δεδομένων, τα χωρικά δεδομένα και τις αναλύσεις τους για να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για καλύτερη λήψη αποφάσεων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα. Σε μια εποχή έξυπνων πόλεων, όλα αυτά τα δεδομένα και οι πληροφορίες απαιτούν κατάλληλες τεχνολογίες συνεργασίας και επικοινωνίας για καλύτερη διαχείριση και κοινή χρήση δεδομένων και πληροφοριών. Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν:SMART DATA, SMART PEOPLE, SMART CITIES, SMART DIGITAL PLANNING TOOLS, SMART GOVERNANCE, SMART GREEN, SMART CONSTRUCTION και SMART URBAN MOBILITY. Η διεπιστημονικότητα στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου είναι εμφανής καθώς συνδυάζονται επιστήμες που αφορούν τους μηχανικούς τοπογραφίας και γεωπληροφορικής, τους προγραμματιστές, του μηχανολόγους μηχανικούς, τους μηχανικούς περιβάλλοντος κλπ.
Την επιμέλεια της διοργάνωσης του Συνεδρίου είχε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΠΑΔΑ και Διευθυντής του εργαστηρίου S.O.C.R.A.T.E.S. Δήμος Ν. Πανταζής, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών ΠΑΔΑ, Καθηγητή Ιωάννη Βογιατζή και τους Καθηγητές Νικήτα Καρανικόλα (ΠΑΔΑ), Μιχαήλ Βασιλακόπουλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Διονυσία Περπερίδου (ΠΑΔΑ), ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή της υποψήφιας Διδάκτορα Άννας Χριστίνας Δαβερώνα και πολλών εθελοντών υποστηρικτών φοιτητών με συντονίστρια την κ. Μαρία Γουργουρίνη, γεγονός που προάγει την απόκτηση εμπειριών σε κορυφαία διεθνή συνέδρια των φοιτητών του ΠΑΔΑ, τα οποία προωθούν την ανταλλαγή γνώσεων με βάση τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, καθώς και την ανάπτυξη επικοινωνίας και συνεργειών μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος με κορυφαίους επιστήμονες σε διεθνές επίπεδο.
(Φωτογραφίες Ευτυχία Περιβολάρη)