Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή στην Ελλάδα του σήμερα

Την εβδομάδα αυτή στις «ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ» φιλοξενείται ο δρ Χάρης Χηνιάδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής και μαζί του κουβεντιάζουμε για το ζήτημα της υπογονιμότητας που προκύπτει κυρίως από την αύξηση των ηλικιών στις οποίες οι σύγχρονοι άνθρωποι αποφασίζουν την απόκτηση παιδιού.
Ο κ. Χηνιάδης μας αναλύει ποιοι είναι οι βιολογικά πιο γόνιμοι χρόνοι για τη γυναίκα και για τον άντρα αντίστοιχα ως προς την τεκνοποίηση, ενώ περιγράφει παράλληλα κι άλλους καθοριστικούς παράγοντες που οδηγούν σε υπογονιμότητα του ζευγαριού, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Στη συνέχεια αναφέρεται ιατρικά εκτενώς στην τεχνητή γονιμοποίηση και τις επιλογές που αυτή προσφέρει ως «ομόλογη» ή «ετερόλογη» τεχνητή γονιμοποίηση.
Επιπλέον, επισημαίνονται οι διαφορές μεταξύ του φυσικού τοκετού και της καισαρικής τόσο ως προς όφελος του βρέφους, αλλά και σε συνάρτηση με την ιατρική κατάσταση της μητέρας.
Παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης για την πιστοποίηση του ΠΠΣ του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο ΠΑΔΑ
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Σύγχρονη Τέχνη