Σημαντική βελτίωση της θέσης του το 2023 κατέγραψε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε διεθνές επίπεδο, ενώ σε εθνικό επίπεδο κατέλαβε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο Σύστημα Κατάταξης UI GreenMetric. Πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης των Πανεπιστημίων διεθνώς σε ό,τι αφορά τις πράσινες υποδομές και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε έξι θεματικές ενότητες, όπως Setting & Infrastracture, Energy & Climate Change, Waste, Water, Transportation, Education & Research, με 39 Δείκτες κατέθεσαν τα δεδομένα λειτουργίας και δράσης τους, 1.183 πανεπιστήμια από 84 χώρες. Το ΠΑΔΑ το 2023 συγκέντρωσε βαθμολογία 7250 έναντι 6595 το 2022, και ανήλθε κατά 82 θέσεις στη συνολική κατάταξη, 305 έναντι 387 το 2022.
Το Σύστημα Κατάταξης UI GreenMetric, αποτυπώνει τις προσπάθειες των Πανεπιστημίων για την προστασία του περιβάλλοντος, την ύπαρξη χώρων πρασίνου, τη συμπερίληψη της αειφορίας στα αναπτυξιακά τους σχέδια και στους προϋπολογισμούς τους (θεματική ενότητα Setting & Infrastracture), τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχετικών εφαρμογών (θεματική ενότητα Energy & Climate Change), τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων (θεματική ενότητα Waste), σε θέματα διαχείρισης νερού, στην πολιτική μεταφορών που αποσκοπεί στη μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ καθώς και στη θεματική ενότητα Education & Research που περιλαμβάνει μαθήματα, έρευνα, δημοσιεύσεις των Πανεπιστημίων σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία.
Ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής σημείωσε ότι η πολύ καλή θέση που καταλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο το ΠΑΔΑ είναι απόρροια της σταθερής προσήλωσής του στην υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Ατζέντα 2030). Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατττικής σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις και έργα μείζονος σημασίας στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν την ιδία λειτουργία του. Αποτελεί, επίσης, στρατηγική του προτεραιότητα η εν γένει προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή προγράμματα καθώς και σε συνεργατικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική διαχείριση, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, την οικονομία καθώς και τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Το εγχείρημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων έγινε υπό την καθοδήγηση του Αντιπρύτανη Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας ΠΑΔΑ, καθηγητή Θεόδωρου Ξάνθου. Ο κ. Ξάνθος ανέφερε σχετικά με την αναβάθμιση της θέσης του ΠΑΔΑ στο παγκόσμιο Σύστημα Κατάταξης UI GreenMetric: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα από τα δυναμικότερα πανεπιστήμια της χώρας και συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο μας δεσμεύεται ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κατάταξή του και την προβολή της χώρας μας στο Διεθνές περιβάλλον των Οίκων Kατάταξης.»
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στη σελίδα https://greenmetric.ui.ac.id